Прочитај ми чланак

Запад и Украјина у паници, Путинова „Сатана“ куца на врата: Русија спремила…

0

Док западне земље разматрају испоруку нове туре оружја Украјини, Русија је донела одлуку која прети да угрози не само Украјину, већ и друге земље. У Русији је започела серијска производња најновије интерконтиненталне балистичке ракете Сармат, изјавио је Владимир Дегтјар, главни директор Државног ракетног центра Макејев. У питању је једно од најмоћнијих оружја Русије, којим су бројни званичници већ претили европским земљама, нарочито Великој Британији.

Сармат ће следећих 40-50 година ојачавати борбени потенцијал руске војске и осигурати сигурност Русије, рекао је Дегтјар и додао да ће „у садашњим геополитичким условима то оружје постати главни фактор нуклеарног одвраћања и јемство очувања мира“.


Русија тврди да ће нова ракета моћи да напада мете и преко Северног и Јужног пола и тако свладати непријатељске одбране од пројектила.

Русија је раније објавила да је прво лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Сармат извршено 20. априла те да је било успешно. До краја јесени планирали су да направе и разместе око 50 ових интерконтиненталних балистичких ракета способних за нуклеарне нападе.

Шта је Сармат?

РС-28 Сармат је руска супер-тешка интерконтинентална балистичка ракета на течно гориво. Она је позната и као „Сатана ИИ“, а производи је биро за ракете Макејев од 2009. године. Намера је била да замени Р-36М ИБЦМ у руском наоружању.

Сармат је једно од шест нових руских стратешких оружја које је преставио руски председник Владимир Путин 1. марта 2018. године. РС-28 Сармат је извршио свој први пробни лет 20. априла 2022. године, а неколико месеци кадније потписан је државни уговор за производњу и набавку Сармат стратешког ракетног система.

Руси су наводно планирали да до краја јесени направе и разместе око 50 ових интерконтиненталних балистичких ракета способних за нуклеарне нападе.

Тестирање ракете

Почетком 2017. године, прототип пројектила је направљен и испоручен у космодром Плесецк ради пробе, али је програм тестирања одложен да би се поново провериле хардверске компоненте пре почетког лансирања. Крајем 2017. године, на космодрому Плесецк у Аргангелској области успешно је извршено лансирање ракете. Према извештају, пројектил је прелетео неколико десетина колометара и пао је домету тестирања.

Председник Русије Владимир Путин је у марту 2018. године у свом годишњем обраћању Савезној скупштини рекао да је почела активна фаза теситрања ракете. Убрзо након тога, цитиран је анонимни војни извор који је рекао да су информације о ракети Сармат намерно процуриле на Запад.

Министарство одбране Русије је 30. марта 2018. године објавило снимак на којем се види како Сармат изводи своје друго успешно пробно лансирање на космодрому Плесецк. У децембру 2019. године, токомк изложбе савремених система наоружања у Центру за управљање националном одбраном, саопштено је да је Сармат способан за суборбитални лет од 35.000 километара.

Дизајн ракете

Како се наводи, РС-28 Сармат ће бити способан да носи око 10 тона корисног терета, до 10 или 15 лаких МИРВ бојевих глава, неодређени број Авангард хиперсоничних клизних возила или комбинација бојевих глава и неколико противмера против система балистичких ракета.

Руско министарство одбране је саопштило да је ова ракета одговор Русије на амерички систем Промт Глобал Страјк.

Сармат има кратку фазу појачања, која скраћује интервал када ће могу пратити сателити са инфрацрвеним сензорима, као што је амерички свемирски инфрацрвени систем, што га наводно чини тежим за пресретање. Спекулише се да би Сармат могао да лети путањом преко Јужног пола, потпуно имун на било који тренутни одбрамбени систем ракета и да има спососбност фракционог ортибалног бомбардовања.

Према различитим изворима, лансирне локације РС-28 треба да буду опремљене системом активне заштите „Мориз“ дизајнираним да неутралише предност првог удара потенцијланог противника испуштањем облака металних страла или лопти које кинетички уништавају долазеће бомбе, крстареће ракете и бојеве главе ИЦБМ на висинама од 6 километара.

Коме су Руси претили Сарматом?

Због актуелног рата у Украјини, Руси се током ове године нису суздржавали да свету прете Сарматом.

Крајем априла на руском програму Русија 1, водитељка емисије „60 минута“ Олга Скабејева и посланик Думе Алексеј Журављов говорили су о томе за колико секунди интерконтинентална балистичка ракета Сармат може да стигне до престоница Велике Британије, Немачке и Француске.

У питању су државе које снабдевају Украјину оружјем.

„Један Сармат и то је то – постојала су Британска острва, Британска острва више не постоје. Озбиљан са“, рекао је Журављов.

Водитељка је тада навела да је време лета Сармата од Калињинграда до Берлина 106 секунди, од Калињинграда до Париза 200 секунди, а до Лондона 202 секунде.

У етру је приказана графика са натписом „Време лета ракета РС-28 Сармат до престоница земаља које Украјину снабдевају са највише наоружања“.

Ово, међутим, није једини случај када је Русија претила Сарматом. У јуну ове године директор руске државне свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин запретио је Сарматом Црној Гори, Северној Македонији и Бугарској.

Рогозин је на Твитеру написао поруку која је изазвала велику буру у јавности, али и изазвала сумње у могућност ескалације рата.

„То је оно за шта је добар Сармат? Неће да тражи сагласност за летење од кукавичких Бугара, осветољубивих Румуна и Црногораца који су издали нашу заједничку историју, Као и остали, Швеђани“, написао је Рогозин, који неретко прети употребом нуклеарног оружја.