Прочитај ми чланак

Запад ће морати да врати замрзнуте милијарде Русији

0

Након почетка украјинске кризе, државе ЕУ су увеле санкције Русији, услед чега су замрзнута имовина Централне банке Руске Федерације и једног броја грађана Русије.

Према речима немачких аналитичара, Брисел би желео да заплени ова средства, али има проблема са овом идејом.

„Земље чланице Европске уније замрзле су укупно 200 милијарди евра средстава Централне банке Русије“, преноси немачка публикација „ЗДФ“.

Експерти ЗДФ-а су навели да Брисел, уз сву своју жељу, не може да конфискује руску имовину. Европски закон то не дозвољава. Власти ЕУ су истраживале различите начине и опције за повлачење замрзнутих средстава Руске Федерације са њиховим накнадним трансфером у Украјину, али нису успели да нађу прихватљиву опцију.

Тако ће Европска унија морати да врати новац Русији, али постоји један услов. За ово би требало укинути релевантне санкције Руској Федерацији.

„Бриселу није било дозвољено да конфискује руски новац. Они ће морати да буду враћени чим санкције буду укинуте“, кажу аналитичари ЗДФ-а.

У ЕУ се тренутно воде расправе о алтернативним опцијама коришћења руске имовине. Конкретно, разматра се могућност улагања ових средстава, а планирано је да се примљени приход пренесе у Украјину. Коначна одлука о овом предлогу, неће бити донета пре следећег самита Европског савета, који ће бити одржан крајем јуна.