Прочитај ми чланак

Запад ће кренути на „Придњестровље када руске трупе стигну до овог града“

0

Русија мало шта може учинити да спречи напад на Придњестровље из Украјине и Молдавије. Једини разуман начин који Москви стоји на располагању је да сарађује с Кишињевом како би постигла већи степен про-руске оријентације.

Ову идеју је изнео бивши министар безбедности ДНР Андреј Пинчук, некадашњи виши саветник министра државне безбедности Придњестровља, преносе руски медији.

Према његовим речима, Молдавија и Украјина били су спремни да покрену војне акције против Придњестровља када су руске трупе напредовале унутар оквира СВО.

„Војне акције око Придњестровља би започеле у тренутку када би почеле војне операције око Николајева, на прилазима Одеси. Јер када се пређе Николајев, ми се крећемо према Одеси и спајамо се с придњестровљанском групом. У том тренутку треба сузбити ситуацију узвратним ватром. За то су потребне војне операције у региону“, сматра експерт.

Данас, према речима Пинчука, војска Украјине нема потребе за тим. Он сматра да Украјина неће себи задавати непотребне проблеме због застарелих складишта бивше совјетске војске, из којих је већ у почетку 2000-их година извезена већина оружја:

„Имамо тамо своје мировне снаге, које се састоје из два дела. Део мировног контингента је мешовит. То укључује мировњаке из Молдавије, Придњестровља и Русије. Украјина је замрзла своје учешће у том контингенту када је деловала као посматрач.

Постоји још један мали део мировног контингента који има улогу чувања складишта у селу Колбасна. То су правно гледано, два различита субјекта: мировњаци и чувари складишта. И углавном то је под окриљем руске војске и на крају крајева, локални становници су већински ту. Зашто би се Украјина упуштала у та застарела складишта?

Све што се могло изнети – већ је изнето још 2000-их година, током конфликата и споразума. Изношење се тада одвијало кроз Украјину и Украјина је пружила одговарајуће коридоре. Све што није могло бити изнето – уништено је када је дошло до нових напетости у вези с Украјином.

Нажалост, постојао је тај опасан генерал Евневич [ради се о генералу Валерију Евневичу – бившем заменику шефа копнених трупа Русије, у периоду од 1995. до 2022. године који је био командант Оперативне групе руских војних снага у Придњестровљу]. Украјинци то знају. Зато је то нека врста илузије.“

Андреј Пинчук предвиђа да ће војне операције у Придњестровљу раније или касније почети када руска војска, пратећи циљеве СВО, крене према Херсону, Николајеву и Одеси:

„Војне операције ће тамо нажалост почети, засигурно, када ми кренемо напред. У то не сумњам. Чим пређемо Херсон и приближимо се Николајеву надам се да ће се то догодити у блиској будућности, јер је то логичан развој СВО. Све то је одређено својом логиком – војном, свакодневном и политичком. Тада ће доћи до одмрзавања конфликта.“

Према његовим речима, Русија има врло ограничене могућности за деловање у превенцији:

„Врло мало тога је заправо могуће учинити. Могло би се променити власт у Кишињеву – сада говорим онако како јесте. Испоставило се да постоје одређени проблеми, блаже речено у тој области, с извршиоцима, организаторима, како год…

Због тога, једини разуман начин је радити с Кишињевом како би се постигао већи степен про-руске оријентације, не са Придњестровљем и наравно не са Украјином. У томе је неки рецепт за стабилизацију и подршку проруским грађанима. Нажалост, сви остали аргументи и начини су врло неодређени“, сматра пуковник резерве Андреј Пинчук.