Прочитај ми чланак

Замка за САД да први започну рат на Тајвану- Трећа опција је најопаснија!

0

Народноослободилачка армија не би морала да мрдне прстом, а Пекинг би могао да натера Американце да први започну војни сукоб.

Кинеска војска би могла да изолује Тајван, осакати његову економију и тако натера острво да се покори Пекингу без иједног испаљеног метка, упозорава вашингтонски Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС).

Стратези су до сад, опасност за Тајван видели у могућностима да Кина изврши „инвазију у пуном у обиму“, или војну блокаду.

Трећа опција, стављање острва у „карантин“ заправо је наопаснија, пише Си-Ен-Ен.

Кинеска обалска стража, њена такозвана поморска милиција и разне полицијске и агенције за поморску безбедност могле би, како се наводи, да покрену потпуну или делимичну изолацију Тајвана, евентуално и заустављајући доток виталних залиха попут енергије.

Обалска стража Кине има 150 океанских пловила и 400 мањих, што је највећа светска снаге у смислу величине флоте.

Пекинг има још стотине пловила у својој Агенцији за поморску безбедност и поморској милицији, као и рибарских чамаца интегрисаних у кинеску војску и службе за спровођење закона. Тајванци имају само 10 океанских бродова и око 160 мањих пловила.

Поморске, ваздушне и копнене компоненте Народне ослободилачке армије највеће светске војне силе, могле би да у свему томе играју само помоћне улоге, пишу аутори Бони Лин, Брајан Харт, Метју Фунајоле, Саманта Лу и Трули Тинсли.

„Кина је значајно повећала притисак на Тајван последњих година, изазивајући страх да би тензије могле да прерасту у директан сукоб. Много пажње је посвећено претњи од инвазије, али Пекинг има и друге опције да принуди, казни или припоји Тајван“, наводи се у извештају.

На одбрамбеном самиту дијалога Шангри-Ла у Сингапуру кинески министар одбране Донг Јун да ће они који подржавају било какве потезе за независност Тајвана „завршити самоуништењем“.

„Предузећемо одлучне акције да обуздамо независност Тајвана и обезбедимо да таква завера никада не успе“, рекао је Донг.

Пекинг, наиме, острво сматра сопственом територијом, и обећава да ће се поново ујединити с њим. За то, како кажу вашингтонски истраживачи, има различите опције – Народно ослободилачка армија не би морала да започиње борбу, већ би Кина могла да савезнике Тајвана попут Америке, натера да сами покрену војни сукоб.

Кинеска обалска стража – као и већина обалских стража широм света – сматра се агенцијом за спровођење закона, што значи да може зауставити и регулисати транспорт око острва – карантином, уместо војном блокадом која се, у међународном праву, сматра чином рата.

„Карантин је операција коју предводе органи за спровођење закона за контролу поморског или ваздушног саобраћаја унутар одређене области, док је блокада првенствено војне природе“, каже се у извештају.

Карантин који би увела кинеска обалска стража не би био објава рата Тајвану, а то би, како наводе истраживачи, САД довело у тешку позицију.

Ако би амерички војни бродови или авиони интервенисали у, како Кина то представи, „операцији органа за спровођење закона“, Америка би се могла сматрати покретачем рата.

Аутори ЦСИС-а напомињу да би карантинске акције Пекинг предузме могле бити изузетно ограничене, па и као такве и даље имати ефекат економског гушења Тајвана.

„Ако би Кинези показали спремност да претраже и заплене само неколико комерцијалних бродова, то би могло имати огроман одвраћајући утицај и обесхрабрити сличне прекршаје“, наводи се у извештају.

Карантин би могао и да се прошири на ваздух, јер било би довољно да кинески авиони упозоре само неколико летова и тако остваре „загушујући ефекат на сав саобраћај“.

Кина можда неће ни морати да користи реч „карантин“ да би започела операцију изолације Тајвана, кажу аутори.

У складу са тврдњама да је Тајван кинеска територија, Пекинг би могао да захтева да се поднесе царинска декларација пре него што бродови могу да уђу у Тајван.

„Пловила кинеске полиције биће у том случају овлашћена да се укрцају на бродове, врше инспекције на лицу места, испитују особље и предузимају друге мере против бродова који не испуњавају услове“, наводи се у извештају.