Прочитај ми чланак

ЗАИГРАО СЕ: Фаучи најављује нове епидемије и нове вакцине

0

Др. Фаучију се привиђају неке нове универзалне вакцине против короне, изјављујући да је на помолу нова врста вакцина која ће циљати све коронавирусе, а не само ковид-19.

У уторак је главни медицински саветник Беле куће др Ентони Фаучи сведочио Конгресу о напорима земље да развије вакцину против свих корона вируса, намењену борби против ковида и других сличних вируса који би се могли појавити у наредним годинама. Краткорочне примене вакцине која се ефикасно бори са свим облицима ковида могле би бити значајне, рекао је Фаучи: „Нећемо јурити за следећом варијантом.”

Дугорочно, рекао је Фаучи, развој универзалне вакцине против коронавируса могао би помоћи у спречавању следеће светске пандемије. Коронавируси који нису ковид били су одговорни за болести попут САРС-а и МЕРС-а у последње две деценије, заједно са многим инфекцијама прехладе.

Важност развоја корона вирусне вакцине, тачније оне која би била ефикасна против свих варијанти SARS-CoV-2, и на крају против свих корона вируса, постаје још очигледнија“, рекао је Фаучи сенатском одбору за здравство, образовање, рад и пензије.

Не постоји одређени временски оквир да таква вакцина постане јавно доступна, али су у току вишеструки истраживачки напори, са обећавајућим раним резултатима.

У априлу 2021, истраживачи са Универзитета Дуке објавили су да је њихова коронавирусна вакцина била „100% ефикасна у тестовима који нису рађени на људима, укључујући тестирање на приматима“. Студија је истакла да је „успех код примата веома релевантан за људе“.

Пет месеци касније, Дуке и још две академске институције, Универзитет у Висконсину и Бригам и женска болница са седиштем у Бостону, добили су укупно око 36,3 милиона долара за финансирање континуираног развоја вакцина против свих корона вируса.

А у децембру, Институт за истраживање војске Валтер Ред америчког Министарства одбране најавио је сопствени развој вакцине која, у претклиничким испитивањима, „не само да изазива снажан имуни одговор, већ може да пружи и широку заштиту од SARS-CoV-2 варијанте које изазивају забринутост, као и други коронавируси.”

Валтер Реед-ова вакцина, названа СпФН, завршила је своју прву фазу испитивања на људима прошлог месеца, наводи Defence One. И даље би требало да прође испитивање фазе 2 и фазе 3 пре даљег напредовања.

„Постоји много улагања, не само у побољшање вакцина које имамо за SARS-CoV-2, већ и пуно посла… на развоју следеће генерације вакцина, посебно универзалних вакцина против коронавируса“, ​​рекао је Фаучи на саслушању.

Према Фаучију, технологија која стоји иза ових напора за вакцинисање није нова. Уместо тога, ослања се на „инвестиције у клиничка истраживања“ направљене деценијама пре пандемије ковида.

Исто запажање важи и за технологију mRNA вакцине која стоји иза Фајзер и Модерна вакцина ковид: прве мРНК вакцине су тестиране на мишевима 1990-их, и до недавно су биле једноставно прескупе и тешке за скалирање.

„Иста ствар се дешава управо сада (са универзалним вакцинама против коронавируса)“, рекао је Фаучи.

Само немојте очекивати да ће све коронавирусне вакцине бити доступне током тренутног пораста ковид-ове високо преносиве Омикронске варијанте. Чак и вакцине специфичне за Омикрон, које би могле бити спремне до марта, вероватно ће бити „прекасно“ за борбу против веома заразног соја, рекли су стручњаци за CNBC Make It у понедељак.

„С обзиром на то колико брзо се (омикрон) дешава, (циљана вакцина) можда није битна јер ће сви бити заражени“, рекао је за CNBC Make It др Шон Трулав, епидемиолог заразних болести на школи јавног здравља Џон Хопкинс Блумберг.

На саслушању, Фаучи је тврдио да је тренутна стратегија инокулације у земљи – почетни режим вакцинације праћен додатним вакцинама и даље успешна у спречавању хоспитализација и смрти од ковид-а. Бустери су, како је рекао, посебно важни против Омикрона.

„Подаци… показују да антитела изазвана вакцином губе значајну количину снаге у неутралисању варијанте Омикрона“, рекао је Фаучи. „(Али) трећа ињекција mRNA вакцине значајно реконституише и побољшава способност антитела бустованих појединаца да неутралишу Омикронску варијанту, што снажно сугерише да ће бустери играти главну улогу у заштити наше популације.“