Прочитај ми чланак

Захтев Украјине да убрзано ступи у НАТО изазвао пометњу у Белој кући

0

Одлука председника Украјине Владимира Зеленског да поднесе захтев за убрзано приступање Украјине НАТО-у била је неочекивана за администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, преноси лист „Политико“ позивајући се на изворе.

„Објава Украјине да жели по убрзаном поступку да ступи у НАТО изненадила је Бајденову администрацију“, наводе извори.

Према њиховим речима, у Вашингтону већ дуго постоје различити ставови о чланству Украјине у Северноатлантској алијанси, поред осталог и због неопходности да амерички војници учествују у заштити било које чланице НАТО-а која је нападнута.

„Украјина је тежила таквим гаранцијама безбедности, док су многи у САД били забринути због могућности рата с Русијом“, наводи лист.

Зеленски је у петак изјавио да је Кијев, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом, поднео захтев за убрзани пријем у НАТО.

„Политико“ наводи да је низ присталица бившег председника САД Доналда Трампа раније покушао да убеди Украјину да одустане од жеље да се прикључи НАТО-у.

Многи амерички политичари и представници Беле куће су реаговали на објаву Зеленског. Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да сада није време за пријем Украјине у НАТО, док је председница Представничког дома Конгреса САД НЕнси Пелоси избегла одговор „Политика“ на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Северноатлантској алијанси.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!