Прочитај ми чланак

Захарова: Злочиначки режим Аљбина Куртија прешао на активно етничко чишћење Срба

0

Злочиначки режим премијера тзв. Косова Аљбина Куртија прешао је на активно етничко чишћење Срба, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући антисрпске кораке косовских власти.

„Злочиначки режим ‘премијера’ Куртија дефинитивно је прешао на активно антисрпско етничко чишћење – прогон Срба са њихових исконских територија. На тај начин Приштина настоји да избегне испуњавање својих обавеза, пре свега, формирање Заједнице српских општина“, навела је она.

Према њеним речима, положај Срба на Косову се погоршава из дана у дан, а кршење Резолуције СБ УН 1244 постало је „мрачна рутина“. Ниво међуетничке напетости драматично расте.

Захарова је констатовала да је после одлуке да се забрани српски динар и неалбанско становништво тако лиши исплата пензија, помоћи и других давања, почела нова фаза ликвидације административних и комерцијалних структура које нису под контролом Приштине, укључујући филијале „Поште Србије“.

Такође се спроводе незаконити претреси, одузимају се документа и новац, приводе се запослени, измишљају кривични предмети, навела је Захарова.

Запад, подстичући Куртија, покушава да казни Београд за одлучност у одбрани националног суверенитета и права да води самосталну политику, као и за решеност да очува пријатељске односе са Русијом и другим државама које су изван евроатлантске орбите, закључила је портпарол руског Министарства спољних послова.

Слично се дешава и у суседној Босни и Херцеговини, коју западни центри моћи покушавају да преобликују по унитарном моделу и ставе под своју контролу, додала је.

„Мишљење српског становништва које живи у БиХ се једноставно игнорише, као и основна начела Општег оквирног споразума за мир у БиХ одобреног Резолуцијом 1031 СБ УН, који гарантује равноправност три државотворна народа и два ентитета – Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине“, прецизирала је Захарова.

У изазовима са којима се Срби данас срећу нарочито је важно јединство политичке класе Србије и њена способност да преузме одговорност за будућност земље су посебно тражени, поручила је портпарол.

„У том контексту, посебна улога припада патриотским снагама које су се већ доказале и онима које тек добијају ауторитет у друштву. Много зависи од њихове спремности да се уједине и заједнички бране темељне интересе српског народа, обезбеде стабилност власти на свим нивоима, како би се израдила и спровела одржива решења о кључним питањима државним питањима“, закључила је Захарова.