Прочитај ми чланак

Захарова: Запорошка нуклеарка је под контролом Русије и тако ће и остати

0

Рано је говорити да је близу договор Русије и Украјине о стварању зоне безбедности око Запорошке нуклеарне електране, изјавила је за Спутњик портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова и додала да Русија неће изгубити контролу над нуклеарком.

„Нуклеарна електрана се налази на руској територији и Русија у потпуности њом управља. Једино ми можемо да осигурамо физичку и нуклеарну безбедност Запорошке нуклеарне електране“, рекла је она.

Не долази у обзир да Запорошка нуклеарна електрана пређе под контролу неке друге земље или да нека трећа страна преузме контролу над њом, истакла је Захарова.

„Могуће параметре декларације о стварању зоне заштите нуклеарне и физичке безбедности нуклеарне електране усаглашавамо са Секретаријатом ИАЕА, који покушава да сарађује са Украјином“, додала је она.

Захарова је навела да је реч о томе и да ли је Кијев спреман да се обавеже да ће зауставити гранатирање и прекине са покушајима да преузме Запорошку нуклеарку.

Раније је директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао да су експерти близу прихватљивог споразума између Украјине и Русије о успостављању зоне безбедности око Запорошке нуклеарке. Захарова је, коментаришући ту изјаву, навела, да нема директних преговора између Русије и Украјине о питању зоне безбедности нуклеарне електране.

Захарова је истакла да је Москва свесна да директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси жели да поново посети Русију, да су у Министарству иностраних послова Русије спремни да га приме, али да тренутно нема информација о датуму посете.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.