Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА Запад хоће да уништи Украјину испоруком граната с осиромашеним уранијумом

0

Употреба те муниције је геноцид над становништвом територија на којима се користи ова врста оружја, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да су планови Велике Британије да Кијеву испоручи муницију са осиромашеним уранијумом непромишљена провокација која има за циљ да сукоб у Украјини доведе у нову фазу конфронтације.

„Ово је још једна британска провокација, која има за циљ да ситуацију у Украјини доведе у нову рунду агресије, сукоба и конфронтације, једноставно да добије нову димензију. Овде је реч о апсолутној непромишљености, неодговорности Англосаксонаца, пре свега мислим на англосаксонски двојац Лондон и Вашингтон“, навела је Захарова за радио Спутњик.

Она је нагласила да најава Лондона да ће испоручити Кијеву пројектиле са осиромашеним уранијумом сведочи о нескривеној намери Запада да коначно уништи Украјину.

„Све што чујемо од НАТО земаља, на челу са САД и Британијом – о мирном решењу, о будућности Украјине, благостању украјинског народа – све је лаж, обмана, апсолутна слуђивање светске заједнице. Заправо, циљ је сасвим други. Овде се завршавају сви разговори о добробити Украјине у будућности, после најава о испоруци граната са осиромашеним уранијумом“, истакла је.

Употреба муниције са осиромашеним уранијумом је, закључила је Захарова, геноцид над становништвом територија где се користи ова врста оружја. 

Подсетимо, британска министарка за питања одбране Анабел Голди изјавила је да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, пребацити и муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов изјавио је да је Москва још у јануару упозорила да тенкови „леопард 2“, борбена возила пешадије „бредли“ и „мардер“ која се испоручују Украјинцима могу да носе подморнице и калибарске оклопне гранате са уранијумским језгром.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба.

„Није случајност што помињем кораке. Све је мање корака“, рекао је Шојгу одговарајући на питање да ли план да се Украјини обезбеди муниција са осиромашеним уранијумом „гура свет корак ближе ка нуклеарном сукобу“, пренео је ТАСС.