Прочитај ми чланак

Захарова упоредила терористички напад на Москву са нападом 2001. у Њујорку

0

Јутро је у сенци још једне конвулзије кијевског режима, који наставља да се открива светској заједници као терористичка ћелија, казала је портпаролка руског Министарства спољних послова

Новим нападом дроном на Москву, Украјина наставља да се открива као терористичка ћелија у очима светске заједнице, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у емисији „Соловјев уживо“.

Она је додала да терористичке методе које је кијевски режим користио у нападима на Москву могу да се упореде са терористичким нападима у Њујорку 11. септембра 2001. године.

„Јутро је у сенци још једне конвулзије кијевског режима, који наставља да се открива светској заједници као терористичка ћелија“, казала је Захарова, коментаришући ноћашњи напад дроном на Москву.

Она је подсетила на 11. септембар, када су уништене куле близнакиње у Њујорку.

„Колосалан број жртава, али методологија је иста. ‘Москва Сити’ је цивилни објекат у коме се налазе не само канцеларије, пословни центар, већ и стамбени простори, велики број станова, као и административних зграда грађанског блока, које немају везе са војним блоком“, указала је Захарова и истакла да „изгледа да се понавља иста слика“.

Захарова је подсетила да су пре годину дана, када су руски стручњаци и званичници назвали кијевски режим екстремистичким, „сви са негодовањем реаговали на ове речи“.

„Русија је давно говорила о свим оценама које су дате о екстремистичкој, нацистичкој, профашистичкој суштини кијевског режима, очигледно и терористичкој“, рекао је званични представник дипломатског ресора.

Захарова је нагласила да Украјина користи цивилно становништво као таоца за своје акције.

Руска званичница је на свом Телеграму навела да украјински председник Владимир Зеленски компромитује Вашингтон изводећи терористичке нападе на цивилну инфраструктуру. 

Према њеним речима, на овај начин украјински лидер уцењује америчке власти да пруже нову помоћ.

Наиме, украјинске снаге напале су прошле ноћи Москву са три беспилотне летелице, од којих су две оборили руски ПВО системи, а једна је елиминисана системима за електронско ратовање и пала је на подручје пословног центра „Москва-Сити“, саопштило је руско Министарство одбране.

„Ноћас је осујећен покушај терористичког напада кијевског режима беспилотним летелицама на објекте у граду Москви и Московској области. Две украјинске беспилотне летелице уништене су у ваздуху средствима противваздушне одбране изнад територија Одинцовског и Нарофоминског округа Московске области“, наводи се у саопштењу.