Прочитај ми чланак

Захарова поручила Западу: „Одрадили сте сјајан посао“

0

Европски лидери су сами гурнули ЕУ у енергетску кризу, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на ТВЦ.

„ Европски лидери су гурнули Европу, посебно Европску унију, до глобалног енергетског колапса“, рекла је она.

Према речима дипломате, сада лидери Европске уније треба да убеде своје грађане да оно што иначе није добро и исправно, буде у њиховом интересу. Ово је тест за демократију, додала је она.

Уз то, Захарова је иронично изјавила да су европски политичари „одрадили сјајан посао“ у енергетском сектору. Северни ток и Северни ток 2 који су уништени су у зони одговорности Запада а не Русије. Реч је о Балтичком мору, подручју које контролишу земље НАТО- а , то је њихова зона одговорности“, подсетила је представница руског Министарства спољних послова.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што се одразило и на друге секторе привреде. Такође, Сједињене Државе и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.

Председник Владимир Путин је, коментаришући идеју Запада да ограничи цене руских енергената, више пута изјавио да Москва неће ништа испоручивати у иностранству ако је то у супротности са њеним интересима.

Заменик премијера Александар Новак је такође рекао да ће Русија радити само по тржишним условима и да неће испоручивати нафту земљама које би наметнуле високе цене, ни 60 долара по барелу, ни по било којој другој цени.