Прочитај ми чланак

Захарова одбрусила слушкињи дубоке државе: Кога учиш, сети се бомбардовања Србије

0

Руски председник Владимир Путин није искрен у погледу мировних преговора са Украјином и подиже рат на нови ниво „варварства“ покушавајући да убије цивиле, рекла је у суботу висока америчка званичница, преноси Јутарњи лист.

Америчка подсекретарка за политичка питања Викторија Нуланд састала се са председником Владимиром Зеленским и другим високим украјинским званичницима у Кијеву како би показала подршку док Русија покушава да уништи енергетску инфраструктуру земље.

„Дипломатија је очигледно циљ свих, али морате имати вољног партнера“, рекла је она новинарима. „И врло је јасно, било да је реч о нападима на енергетску инфраструктуру, било да је реч о реторици из Кремља и општем ставу, да Путин није искрен или спреман за то.

Амерички председник Џо Бајден изјавио је у четвртак да је спреман да разговара са Путином ако је руски лидер заинтересован за окончање рата.

Али идеја је брзо покопана када је Кремљ рекао да Запад мора да призна анексију четири украјинска региона од стране Москве.

Таква реакција Русије, рекла је Нуландова, показала је „колико су неозбиљни“.

Русија од октобра напада украјинску инфраструктуру за струју и грејање, што је, како Кијев и његови савезници кажу, намерна кампања против цивила, што је ратни злочин.

„Путин је овај рат довео на нови ниво варварства, уносећи га у сваки украјински дом док покушава да угаси светла и воду и постигне оно што није могао да уради на бојном пољу“, рекла је Нуландова.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова брзо је одговорила.

„Није на Нуландовој да учи свет – само су САД и НАТО заједно уништили више енергетских мрежа него што су САД уништиле саме“, рекла је Захарова на Телеграм каналу, подсећајући на нападе на Србију 1999. године.

Током напада, ратни авиони у Србији прекинули су струју у више од 70 одсто подручја, наводи НАТО.