Прочитај ми чланак

Захарова о нападу на руску територију: Угасићемо пламен НАТО ратних хушкача

0

Заједнички потенцијал ЕУ није могао и неће моћи да промени ситуацију на бојном пољу у корист Украјине, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова

Због великих неуспеха Оружаних снага Украјине код Харкова, кијевски режим настоји да искали бес и да се освети цивилном становништву Русије, излажући га ватри из разних врста НАТО наоружања, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Како је истакла, Бандерине присталице заправо и немају никакво друго оружје.

„Западне земље радије не примећују терористичке активности својих украјинских штићеника, подстичући их јавно да ударе на руске регионе. Тако је недавно шведски министар одбране Пол Јонсон објавио то ‘право’ Оружаним снагама Украјине, а затим је у Бриселу и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао европске престонице да укину сва ограничења Кијеву за коришћење западног оружја“, казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је подсетила да је и француски председник Емануел Макрон на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом, држећи у рукама географску мапу руско-украјинске границе, рекао да је „потребно дозволити Украјини да гађа циљеве на руској територији“.

„Још једном ћемо да угасимо пламен украјинских и НАТО ‘јастребова’. Одговор Оружаних снага Русије на такве акције свакако ће уследити и биће сразмеран. Безбедност Русије биће осигурана, укључујући, како је раније рекао руски председник, стварањем ‘санитарне зоне у Украјини'“, поручила је Захарова.

Говорећи о војној помоћи ЕУ Кијеву, Захарова је напоменула да Европљани следе пример САД, подстичући развој националне војне индустрије на рачун Украјине.

„Међутим, њихов заједнички потенцијал није могао и неће моћи да промени ситуацију на бојном пољу у корист Украјине. Изјава Столтенберга да су НАТО чланице већ испоручиле 99 одсто свог наоружања довољно је јасна потврда тога“, нагласила је.