Прочитај ми чланак

Захарова: Међународни кривични суд да оцени изјаву Џорџа Буша да се убије што више

0

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упитала је Међународни кривични суд да оцени изјаву бившег председника САД Џорџа Буша Млађег да је мисија Украјине „да убије што више Руса”.

Захарова је на свом каналу на Телеграму објавила део интервјуа са бившом државном секретарком САД Медлин Олбрајт из 1996. године.

У интервјуу је новинарка Лесли Штал питала Олбрајтову да ли су америчка дејства у Ираку оправдана с обзиром на последице по ту земљу. Конкретно, она је рекла да је више од пола милиона деце умрло од санкција против Ирака, више него у Хирошими. На то је Олбрајтова одговорила: „Мислим да је то веома тежак избор. Али ми сматрамо да је оправдан“.

„То је било за време Буша Старијег, којег више нема на овом свету“, подсетила је портпаролка.
 

„Буш млађи, који је напао Ирак и погубио легитимног лидера ове земље, недавно је рекао да је мисија Украјине да се убије што више Руса. Шта Међународни кривички суд мисли о томе?“, написала је Захарова на свом Телеграму.

Међународни кривични суд је у петак издао налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и комесарке руског председника за права деце Марије Љвове-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце.