Прочитај ми чланак

Захарова: Који амандман то дозвољава?

0

Да ли је ово урађено у складу са првим или четвртим амандманом Устава САД?, написала је Захарова на Телеграму

Стејт департмент је одбио да коментарише информацију о опструкцији путовања Скота Ритера у Русију, изјавио је представник једног од ресора за РИА Новости.

„Не можемо да коментаришемо статус пасоша америчког држављанина“, саопштио је Стејт департмент.

Подсетимо, Стејт департмент запленио је пасош бившег маринца и инспектора УН за оружје Скота Ритера, потврдио је он за РТ интернешнел.

Дан раније, бивши обавештајни официр и војни аналитичар америчког корпуса Скот Ритер рекао је и да су му службеници царине и граничне заштите запленили пасош „по налогу“ Стејт департмента приликом уласка у авион, спречавајући га да одлети у Русију на Међународни економски форум у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

Према његовим речима, овај пут више неће моћи да долази на форум у Санкт Петербург .

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упитала је „на основу ког амандмана америчког Устава је одузет пасош бившем обавештајцу Сједињених Америчких Држава Скоту Ритеру“, који је планирао да посети Русију.

„Да ли је ово урађено у складу са првим или четвртим амандманом Устава САД?“, написала је Захарова на Телеграму.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5. до 8. јуна. Ритер је познат по својим проруским ставовима. Бивши обавештајац је, између осталог, активно коментарисао специјалну војну операцију у Украјини, посебно је критиковао Сједињене Државе због испорука више милијарди долара помоћи Кијеву, а такође је предвидео неуспехе украјинске војске. Бивши војник је такође критиковао Владимира Зеленског .