Прочитај ми чланак

Захарова: Инциденти на Северном току – у зони под контролом обавештајне службе САД

0

Инциденти на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ десили су се у зони која је под контролом америчке обавештајне службе, изјавила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„А у вези с тим где се то догодило – то је трговинско-економска зона Данске и Шведске… То су те исте земље оријентисане ка НАТО, које су наоружане америчким оружјем, земље које у потпуности контролишу америчке специјалне службе. Апсолутно и стварно су под контролом америчких специјалних служби које у потпуности контролишу ситуацију тамо“, рекла је Захарова у емисији „Соловјов лајв“.

Подсетимо, у понедељак су се догодили инциденти на два руска гасовода, а према информацијама данских и шведских власти откривено је цурење гаса на два места на „Северном току“ и на једном месту на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да се ради о диверзији.

Шведска обалска стража открила је данас и четврто место цурења на гасоводу „Северни ток“, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на шведски лист „Свенска Дагбладет“.

Русија је званично затражила информације о томе шта се догодило од Данске, која је обавестила Москву о експлозијама на местима где је дошло до цурења гаса.

Оператер „Норд стрим АГ“ саопштио је да је то што се десило без преседана и да се не могу одредити рокови ремонта.