Прочитај ми чланак

Захарова: Борељова изјава о помирењу Русије и Украјине ─ монструозна

0

Изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да би помирење између Русије и Украјине било грешка је монструозна и шокантна, сматра портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Ово је још једна монструозна изјава, али се доживљава као ‘то је Борељ’. Иначе, на потпуно исти начин се доживљава и у земљама Европске уније. Они сами међу собом говоре, схватајући да изјаве овог човека већ више нису ни маргиналне, већ сулуде… Али такође говоре ‘то је Борељ’“, рекла је Захарова за Спутњик, коментаришући Борељову изјаву.

Она је додала да би један дипломата на такву идеју требало да дође „веома тешко“, јер је „у супротности са суштином дипломатског рада, а када човек себи тако нешто дозвољава да изјави, суштински дезавуише своју професију“.

„(Овакве Борељове изјаве) видимо систематски, тако да се уклапа у схватање овог човека и оних који стоје иза њега… Не могу рећи да нисам шокирана новим Борељовим изјавама. … У овом случају, ове изјаве су уграђене у систем, али генерално гледано, то је заиста шокантно“, приметила је дипломата.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је раније да су идеје о помирењу Русије и Украјине – погрешне.