Прочитај ми чланак

Заборављено пророчанство Жириновског: Рат у овој држави биће језивији од Украјине

0

Након што је Придњестровље затражило помоћ Русије у вези са блокадом Молдавије, почеле су да се шире гласине о новом рату у региону. Да ли предвиђање Владимира Жириновског почиње да се остварује?

У Придњестровљу је 28. фебруара одржан конгрес посланика свих нивоа током којег је усвојена резолуција.

„Одлучено је да се обрати Савету Федерације и Државној думи Русије, са захтевом за спровођење мера за заштиту Придњестровља пред све већим притиском Молдавије, узимајући у обзир чињеницу да више од 220 хиљада руских држављана стално борави у Придњестровљу и јединствено позитивно искуство руских мировних операција на Дњестру, као и статус гаранта и посредника у преговарачком процесу“, наводи се у документу.

Молдавски политиколог, Корнелију Ћуреа, је у изјави за медије приметио, да све није ишло тако радикално како су многи мислили, јер се у почетку претпостављало да ће се власти ПМР обратити Москви са захтевом да помогну републици у стицању независности или је инкорпорирају у Русију. Истовремено је истакао, да Кишињев заиста врши снажан притисак на суседа.

О придруживању Русији се још не разговара

Званичници су до сада избегавали конкретне формулације у вези са Придњестровљем. Савет Федерације је изразио спремност да подржи републику сразмерно изазовима.

„Видећемо. Овај апел није ниоткуда. Политика садашњег прозападног руководства Молдавије, на челу са Мајом Санду, на све начине је погурала ову ситуацију, то су сврсисходне акције. Јасно је да то није измишљено у Кишињеву, већ на Западу, тако да ћемо реаговати у складу са тим“, цитира РИА Новости, речи првог заменика председника Одбора за одбрану Савета Федерације, Владимира Чижова.

У Тираспољу се, према речима упућених, тренутно не разговара о питању могућности придруживања Русији. Међутим, тешко је предвидети даљи развој ситуације, с обзиром да Кишињев показује спремност да настави систематско преузимање републике.

Жириновски је пре четири године предвидео заоштравање ситуације

Након што се Придњестровље окренуло Русији, молдавске власти су почеле почетне припреме за мобилизацију у земљи. Како се наводи, Министарство одбране је послало наређења предузећима о потреби хитног обезбеђивања постојећих возила и друге опреме војсци у случају најаве мобилизације.

У међувремену, на интернету се расправља о већ заборављеном пророчанству Владимира Жириновског о ситуацији у ПМР. Он је пре четири године рекао, да је сукоб око републике неизбежан, и да ће бити још гори од „специјалне војне операције“ у Украјини.

Жириновски је истакао, да руске трупе стациониране у Придњестровљу представљају елиту Оружаних снага Русије, и да су способне да „ору пола Европе“. Указао је и на присуство огромног складишта оружја у региону, што би могло бити довољно за рат пуног размера, и које није тако лако елиминисати.

„Ако разнесете оно што је тамо, Европа ће задрхтати. Дакле, складиште ће стајати тамо по својој намени“, нагласио је Жириновски.

Политичар је такође описао могући развој сукоба, упозоравајући западне надзорнике Молдавије, да би то могло бити веома опасно за њих.

„Наш одговор ће бити оштар! Морамо им унапред рећи да ћете опрати лице крвљу и да нећете имати времена да трчите до аеродрома у Кишињеву. И нико вас неће заштитити. Све ћемо вас ухватити. Ово је мала земља“, рекао је он.

Вреди напоменути, да се Колбасна налази само два километра од украјинске границе. Кијев је, према инсајдерским извештајима, већ понудио молдавској председници Маји Санду најмање два пута своје услуге за решавање придњестровског сукоба, како би заузео складиште оружја које се тамо налази.

Војни експерт Василиј Дандикин, назвао је ситуацију око овог складишта несхватљивом и сложеном. Према његовим речима, може доћи до провокација из Украјине.

„Румунија и Молдавија су у близини. Савезници кијевског режима. Ако буде нереда, неће бити лако“, приметио је експерт.

Међутим, сада Кијев нема такву могућност, а с обзиром на то како се догађаји развијају, гранате из ПМР-а могу чак и летети ка Украјини.

Поред тога, у новембру би у Молдавији требало да се одрже председнички избори. Због ескалације придњестровског сукоба и негативних финансијских показатеља, рејтинг актуелне владе наставља да пада.

Ни европске интеграције, које Санду намеће становништву своје земље, не спасавају ситуацију. Вероватно је да актуелни председник можда неће бити изабран за нови мандат, а крајем године може доћи до промене политичког курса Молдавије.