Прочитај ми чланак

За три месеца биће готово на бојном пољу: Борељ најавио крај рата?

0

Ситуација у Украјини биће решена у наредна три месеца, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на Конференцији о безбедности у Минхену.

– Не мислим да људи на највишем политичком нивоу, они који су на прелазном нивоу и јавно мњење, разумеју да смо у ситуацији која захтева потпуно другачији приступ. Не, просто „дајте да видимо следећег месеца на савету шефова дипломатије“. Не, за три месеца ће ситуација већ бити решена на бојном пољу – рекао је Борељ.

Он је, такође, апеловао на флексибилнији и одлучнији приступ украјинском сукобу.

Шеф европске дипломатије је признао, да се Европска унија сувише често колебала у питањима испоруке нових типова наоружања Кијеву. Према његовим речима, да је ЕУ деловала одлучније, ситуација на бојном пољу је могла да се развија потпуно другачије.

Борељ је навео да су представницима индустрије потребне наруџбине, али да ће будућност сукоба, како је рекао, одредити беспилотне летелице и вештачка интелигенција.

Европски званичник је раније рекао да је Европска унија потрошила свој залихе наоружања и да нема чаробни штапић за испоручивање Кијеву веће количине муниције.