Прочитај ми чланак

WSЈ: Обустава Северног тока покренула је најгори сценарио за Европу

0

Обустављањем руског гасовода Северни ток имплементиран је најгори сценарио за европске земље. Ово наводе аутори америчког листа Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

Новинари су приметили да су после најаве затварања Северног тока цене природног гаса и струје прво скочиле за трећину, а потом порасле за више од десет одсто.

То је довело до 20-годишњег рекордног пада евра, у будућности би раст цена на историјски високе нивое могао да доведе до веће инфлације, осиромашења потрошача и притиска на енергетски интензивне индустрије које доживљавају талас затварања фабрика.

Европске државе покушавају да ублаже енергетски удар изазван обуставом испоруке гаса из Русије.

Немачка је продужила рад две нуклеарне електране које су претходно биле затворене, а такође је издвојила 65 милијарди долара за подршку угроженим домаћинствима и предузећима.

Француска је рекла да ће откључати битно уско грло у европским токовима гаса, што ће јој омогућити да извози гас у Немачку у замену за снабдевање електричном енергијом.

„Кључни циљ је обуздавање дивљих потеза на тржиштима електричне енергије који приморавају европска предузећа на гашење. Опције укључују мере за привремено ограничавање цене увоза гаса, укључујући и оне који се користе за производњу електричне енергије, као и ограничавање прихода обновљивим, нуклеарним и хидроенергетским компанијама из ниских оперативних трошкова. Приходи који прелазе одређени ниво биће повучен и прерасподељен међу потрошачима“, пише WСЈ, позивајући се на документе доступне уредницима.

Истовремено, новинари наглашавају да је Брисел свестан да су раније најављени планови за постављање „плафона цена” руских угљоводоника способни да прекину све енергетске везе са Русијом.

Један од приступа који извршна власт ЕУ изгледа озбиљно разматра јесте ограничавање цене преосталог увоза руског гаса, што ће зауставити испоруку гаса у блок“, напомињу аутори.

Министри финансија Г7 потврдили су 2. септембра план за увођење „ограничења цена” руске нафте и позвали „све земље” да се придруже иницијативи. Раније је европски комесар за економију Паоло Ђентилони рекао да је циљ Европске комисије да примени ограничење цена до 5. децембра 2022. за сирову нафту и до 5. фебруара 2023. за нафтне деривате из Русије.

Потпредседник Владе Александар Новак истакао је да је идеја о ограничавању цене нафте из Русије потпуно апсурдна и да Москва неће испоручивати нафту и нафтне деривате оним земљама које то подржавају. Он је додао да ће увођење ограничења на цене руске нафте уништити тржиште, а други произвођачи такође не реагују позитивно на такву иницијативу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!