Прочитај ми чланак

WSJ: Макрон и други ЕУ лидери окривили су САД за економски пад и енергетску кризу

0

Европа криви САД за енергетску кризу и погоршање економске ситуације, написали су колумнисти Wall Street Journal.

Трансатлантске везе почињу да посустају јер су француски председник Емануел Макрон и други европски лидери незадовољни новом политиком САД за коју кажу да погоршава економске проблеме изазване сукобом у Украјини.

У чланку се каже да акције Вашингтона не иду у прилог решавању енергетске кризе.

„Снабдевање течним природним гасом у САД је по много вишим ценама, што врши притисак на европску производну базу“, кажу аутори.

Према мишљењу новинара, све ове тешкоће „сеју раздор између Вашингтона и савезника“.

Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према речима председника, крајњи циљ операције је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност саме Русије.

У том контексту, западне земље су појачале санкције Москви, али су се као резултат тога и саме суочиле са порастом цена горива и рекордном инфлацијом.

Како је Путин приметио, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, али су антируска ограничења задала озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према речима шефа државе, није било могуће нарушити финансијску стабилност Русије, а сама Европа је зашла у ћорсокак санкцијама.