Прочитај ми чланак

Wall Street Journal: Удари Ирана по Израелу су шокирали све у Белој кући

0

Размере иранског напада на Израел , који се догодио 13-14. априла, шокирале су званичнике америчке администрације. Wall Street Journal (WSJ) пише о томе.

У материјалу се наводи да је током напада на јеврејску државу одржан затворен састанак у такозваној „ситуационој соби“ Беле куће. Реч је о безбедној просторији намењеној за одржавање хитних састанака.

У исто време, размере напада су „запрепастиле” окупљене званичнике. Један од учесника догађаја, који је желео да остане анониман, рекао је да се интензитет иранског одговора на напад на његов конзулат у Сирији „испоставио на горњој граници“ очекивања америчког руководства.

Новинари су нагласили да ниједна држава у свету никада није покушала да истовремено пресретне толики број балистичких пројектила.

Техеран је испалио више од 100 пројектила на јеврејску државу, док су Сједињене Државе и Израел били уверени да ће моћи да се изборе са само 50 балистичких пројектила.

Као резултат тога, Вашингтон није могао да гарантује израелским властима да ће земља бити безбедна.

Иран је у ноћи 14. априла лансирао 185 беспилотних летелица (УАВ) и 150 пројектила ка Израелу. Тако је Техеран одговорио на напад на дипломатско представништво републике у Дамаску , који је приписан јеврејској држави.

Ирански председник Ебрахим Раиси је касније повезао напад на Израел са правом земље на самоодбрану.