Прочитај ми чланак

Вучићев режим даје оружје Украјини – руска јавност бесна после папира Пентагона

0

Вест да је у процурелим папирима Пентагона откривено да је Србија пристала да испоручи оружје Украјини или да је то већ урадила, изазвала је велики број негативних коментара, како од руске јавности, тако и од стручњака.

Већина коментара прихвата да је могућe да ће Србија да испоручи оружје Украјини, уз мање-више рационалне пратеће анализе ситуације у којој се налази Србија.

Познати novinar и историчар и бивши украјински дипломата, Ростислав Ишченко, како преносе Војна питања, изјавио је да „информација да Србија планира да испоручи убојито оружје Украјини тешко да је дезинформација“.

По његовом мишљењу, највероватније је реч о правим документима, једноставно зато што ту нема посебних критичних информација. Србија се налази између „чекића и наковања“, предочава Ишченко.

„Чињеница је да је Србија веома сиромашна земља“, нагласио је он.

„Довољно је да ЕУ једноставно затвори границу са Србијом да би тамо организовала економски колапс. Русија је далеко од Србије, не граничи се са њом. Дакле, Москва не може да обезбеди Београду војну безбедност, пошто руске трупе тамо једноставно неће стићи. Морамо се борити против НАТО да бисмо се пробили до Србије“, закључује Ишченко.

Генерални директор руског Института за политичке студије, Сергеј Марков, коментаришући изјаву српског министра одбране Милоша Вучевића, рекао је да би председник Србије, „био спреман да се придружи заједничком ставу Запада“, али да је свестан да му то „велика већина обичних Срба неће опростити“, Марков закључује да би председник Србије због тога могао да буде чак и убијен и при томе још предвиђа начин како би то могло да се деси.

„За њега је самоубилачки да иде овим путем. Штавише, верујем да то може бити у буквалном смислу. Многи грађани Србије су учествовали у грађанском рату, изгубили своје саборце и спремни су да ризикују своје животе организовањем атентата на Вучића, ако се, са њихове тачке гледишта, понаша као издајник. Зато сам сигуран да ће Вучић одолевати до последњих могућности. А где је граница тих последњих могућности, то нико не зна“, наводи Марков.