Прочитај ми чланак

Врховни суд В. Британије: Шкотска не може да одржи други референдум о независности

0

Врховни суд Велике Британије пресудио је да парламент Шкотске не може да донесе закон за одржавање другог референдума о независности без одобрења Вестминстера

Одлука суда ефективно поништава иницијативу Шкотске националне партије за одржавање референдума чији је циљ отцепљење од Велике Британије и поновно придруживање Европској унији.

Судија Лорд Рид одбацио је аргумент шкотске администрације да то питање није „резервисано“ за владу Велике Британије и Вестминстерски парламент јер резултат гласања не би нужно био у корист сецесије, додајући да се мора размотрити „материјални ефекат“ тог потеза поред свог „правног дејства“.

Он је такође одбацио тезу о поређењу Шкотске са Косовом које је једнострано прогласило независност 2008. без одржавања референдума, девет година након рата против Србије који су предводиле САД, који је резултирао окупацијом од стране НАТО снага.

Рид је рекао да ниједном делу становништва у Шкотској није ускраћен приступ влади, као у што је то случај у Квебеку у Канади где је такође покренут референдум и да зато шкотски националисти не могу тражити право на самоопредељење.

Премијерка Шкотске незадовољна одлуком суда о блокади референдума

Премијерка Шкотске Никола Старџн изјавила је да је борба за независност њене земље само ојачана пресудом Врховног суда Велике Британије, којом се практично блокира одржавање другог референдума о независности без дозволе званичног Лондона.

Старџн је на Твитеру написала да је разочарана пресудом, али да ће је поштовати, преноси Ројтерс.

„Закон, који не дозвољава Шкотској да бира своју будућност без сагласности Вестминстера, разоткрива да је добровољно партнерство са Уједињеним Краљевством само мит. Шкотска демократија неће бити порицана, наш глас не може и неће бити ућуткан“, рекла је премијерка Шкотске.

Конзервативна британска влада Велике Британије одбија да одобри ново изјашњавање Шкота, уз образложење да је то питање решено на референдуму 2014. године када су шкотски бирачи одбили независност.

Шкоти су 2014. године одбацили раскидање више од 300 година старе уније са Енглеском са 55 одсто гласова бирача, али две године касније заговорници независности су тражили да се одржи ново гласање због изласка Велике Британије из Европске уније, јер је већина Шкота сматрала да је излазак из ЕУ битно променио политичке околности, пренео је раније АП.

Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне партије (СНП) Никола Старџн, која се залаже за независност, најавила је раније ове године да намерава да организује изјашњавање о независности 19. октобра 2023. године, али у складу са домаћим законом и међународним правом.