Прочитај ми чланак

Врховни суд Њујорка: Да се врати на посао ко је отпуштен због одбијања вакцине

0

Врховни суд Њујорка наложио је да сви градски службеници који су отпуштени због одбијања да приме вакцину против ковида 19 буду враћени на посао и добију заосталу плату.

Судија Врховног суда Ралф Порцио пресудио је да је услов вакцинације за групу радника који туже град „самовољан и хировит“, преноси Си-Би-Ен.

“Не може се стварати нови услов за запошљавање радника у Граду“, наводи се у одлуци и напомиње да вакцинација не спречава појединца да се зарази или пренесе ковид-19.

Судија је утврдио да је повређено право више од 1.400 запослених који су добили отказ због одбијања да се вакцинишу.

У међувремену, Одбор за здравство Њујорка једногласно је гласао за укидање одлуке о обавезној вакцинацији запослених у приватном сектору.

Како преноси Еј-Би-Си, град Њујорк се жали на Порциову пресуду. Док тај суд не донесе одлуку, захтев за вакцинацијом остаје на снази.

“Град се у потпуности не слаже са овом пресудом јер је захтев чврсто утемељен на закону и критичан је за јавно здравље Њујорчана. Већ смо уложили жалбу”, наводи се у саопштењу правног одељења.

„У међувремену, одлука о обавезној вакцинацији остаје на снази јер се ова одлука односи искључиво на појединачне подносиоце представке у овом случају. Настављамо да преиспитујемо одлуку суда, која је у супротности са бројним другим пресудама којима је мандат већ потврђен.“

Бивши градоначелник Њујорка Бил де Блазио прошле године наредио је вакцинацију против ковида за све запослене у градским службама.

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс запретио је раније ове године да његова администрација неће поново запослити запослене који су отпуштени због статуса вакцинације.