Прочитај ми чланак

Врх лудила – Фаучи: Вакцина против омикрона разумна, иако можда неће требати!?

0

Антиковид вакцина која би посебно била намењена борби против соја омикрон била би „рационално“ решење, чак и ако на крају можда не би била потребна, рекао је највиши амерички званичник задужен за питања заразних болести, пошто су Фајзер и Бионтек саопштили да врше испитивање у циљу налажења таквог цепива.

„Има смисла размишљати у контексту тога да бар имамо спремну специјалну бустер дозу против омикрона“, рекао је др Ентони Фаучи, највиши медицински саветник председника САД Џозефа Бајдена и члан Тима за борбу против ковида-ћ19 у Белој кући за Ем-Ес-Ен-Би-Си.

Можда нам неће бити потребна, али мислим да је разумно бар се припремити за могућност да ово може да буде отпоран сој с којим ћемо се можда суочавати, чак и ако буде био на веома ниском нивоу“, додао је.

Фајзер и Бионтек су раније данас саопштиле да су почеле клиничка испитивања да би направиле своју верзију вакцине против изузетно заразног соја који заобилази две дозе заштите и доводи до инфекције.

Иако се већи део САД и даље бори са високом стопом заражавања омикроном мада се у појединим државама бележи пад броја нових случајева, Фаучи је рекао да се нада да ће на крају у заједници бити развијено довољно имунитета да се спрече масовни скокови броја новозаражених као што је било до сада у четири, пет таласа за које су окидачи били сојеви коронавируса, пренео је Џерусалим пост, позивајући се на Ројтерс.

„Не мислим да ће то трајати у недоглед“, рекао је и додао да је мала вероватноћа да ће се ковид-19 искоренити.