Прочитај ми чланак

Володин: Признање Меркелове, Оланда и кијевског режима доказ за суђење против њих

0

Председник руске Државне думе рекао је да су западни лидери планирали да започну светски рат са предвидивим последицама и да због тога заслужују казну за своје злочине

Председник руске Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да би признање украјинског руководства, бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског председника Франсоа Оланда, да је сврха Минских споразума била да се Украјини „купи време“ током којег ће ојачати за нове сукобе са Русијом, требало да буде доказ против њих за међународни војни суд. 

„Шеф Савета безбедности Украјине Алексеј Данилов признао је да се кијевски режим спремао за рат са Русијом. Ова изјава, као и открића Меркелове и Оланда да су споразуми из Минска били начин да се Кијеву ‘купи време’, још једном потврђују колико је била реална и озбиљна претња за безбедност не само за становнике Донбаса, већ и за цело становништво Русије“, написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Он је додао да признања представника кијевског режима и бивших лидера Немачке и Француске треба да буду искоришћена као доказ против њих за међународни војни трибунал.

Како је оценио председник Државне думе, руководство Украјине, Меркелова и Оланд су „планирали да започну светски рат са предвидивим последицама и заслужују казну за своје злочине“.

„Одлука о покретању специјалне војне операције је спречила катастрофу и смрт огромног броја људи“, закључио је Володин.

Почетком децембра, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да је сврха Минских споразума била да се Украјини „купи време“ током којег ће ојачати за нове сукобе са Русијом и додала да НАТО није био у стању да пружа војну подршку кијевском режиму у мери у којој то чини данас.

„Она је то време искористила да ојача“, указала је Меркелова и додала да „Украјина из 2014/2015. није Украјина коју видите данас“.

Она је истакла да би руски председник Владимир Путин тада „лако прегазио“ Украјину.

Бивши председник Француске Франсоа Оланд, који је такође учествовао у склапању споразума из Минска 2015. године, изјавио је да је Ангела Меркел говорила истину када је рекла да су Мински споразуми били само куповина времена за Украјину.

„Ангела Меркел је у праву. Споразуми из Минска су за неко време спречили руску офанзиву“, рекао је Оланд за „Кијев индипендент“.

Он је истакао да је Запад тај „предах“ искористио како би спречио било какве руске покушаје за напад на Украјину.