Прочитај ми чланак

Војни стручњак: Само три фактора могу зауставити рат у Украјини

0

Снабдевање НАТО тенкова Украјини, може да пропадне због три догађаја. Ово преносе кинески медији.

Нејасно је, како ће снабдевање западним тенковима помоћи украјинским снагама, али ће таква помоћ дефинитивно одложити крај сукоба. Постаје очигледно, да је НАТО одустао од идеје да Кијеву шаље само одбрамбено оружје.

Према речима Ли Хајдонга, професора кинеског универзитета спољних послова, главни резултати на бојном пољу зависе од квалитета и способности наоружања и војника. Украјинска војска у том погледу данас игра пасивну улогу.

„Русија има моћне копнене борбене способности, док САД и Немачка желе да унапреде војне способности Украјине, обезбеђујући Украјини главне борбене тенкове“, објаснио је Ли.

Стручњаци су нагласили да се тенкови „М1 Абрамс“ и „Леопард 2“ сматрају „тешкашима“, а да се њихов потенцијал савршено испољава зими.

Ипак, први тенкови ће у Украјину стићи на пролеће, на врхунцу одмрзавања на путевима и пољима. Због тога ће западна опрема бити инфериорнија, од руских лаких и средњих тенкова.

„У пролеће и лето, прљавштина на путевима ће утицати на перформансе западних тенкова. Насупрот томе, руски тенкови Т-72 и Т-90, који су лакши, имају већу покретљивост.

Како је у интервјуу за руске медије, примећује професор Кемеровског државног универзитета Сергеј Бирјуков, тенкови земаља НАТО-а биће довољни Оружаним снагама Украјине само да држе фронт, али њихов број неће бити довољан за пролећну контраофанзиву.

Штавише, пре него што се пошаље прва опрема, могу се десити догађаји који ће пореметити снабдевање тенкова, и одвратити Алијансу од украјинског сукоба.

„Бирјуков сматра, да само три велика фактора могу зауставити САД у рату са Русијом. Прво, озбиљан војни сукоб на другим местима у свету, друго, нагло повећање економске кризе у западним земљама, и треће, дестабилизација постојећег политичког режима великих размера у Украјини услед унутрашњих фактора, могу одвратити САД и НАТО од ширења украјинског сукоба и ублажити тренутне тензије“, изјавио је Бирјуков.