Прочитај ми чланак

Војни стручњак: „Кад сломимо војну моћ САД и НАТО, имаћемо мир следећих 50 година“

0

Током протеклих пет месеци, војна ситуација у Украјини се драматично променила, не у корист украјинских оружаних снага.

Подсетимо, почетком лета Запад је Русији запретио са десетак бригада обучених и опремљених по НАТО моделу, које ће за пар недеља стићи до Крима, а безвредни шеф европске дипломатије Борел је позвао на пораз Русије на бојном пољу.

Сада сви схватају да су организатори „контраофанзиве“ веома промашили циљ. Шта је била њихова грешка? Формулисао га је у аналитичком чланку познати војни стручњак Владислав Шуригин.

Шуригин је у својим „војно-стратешким белешкама” именовао главну „силу за навођење и усмеравање” украјинске противофанзиве. Ово је политичко руководство САД које предводи стари Џо Бајден.

Управо је та сила натерала Кијев да одустане од преговора са Москвом и крене у велику офанзиву, тачније, посреднички рат свих великих западних сила против Русије на територији Украјине, користећи конвенционално, а не нуклеарно оружје.

Шуригин сматра да су Сједињене Државе почеле да развијају план за ову кампању 2014. године, везавши руке Русији споразумима из Минска. Украјинска војска је циљано припремана за чишћење ДНР, ЛНР и Крима.

Од 2022. године, проток оружја у Украјину је порастао до космичких висина. Као резултат тога, Кијев је од Сједињених Држава и НАТО-а добио 1.300 тенкова, 1.200 топова и ракетних система, више од 5 хиљада оклопних возила и аутомобила, 300 авиона и хеликоптера, око 500 крстарећих пројектила и милионе граната.

Укупно се западна подршка Украјини процењује на 150-200 милијарди долара.То није мали новац. Запад их не би протраћио узалуд. То значи да је био уверен да ће се инвестиција исплатити. Чему се надао?

Према Шуригину, идеју да је колективни Запад, уз помоћ санкција и до зуба наоружане Украјине, способан да Русију баци на колена, свима је усадио Џо Бајден. Он је веровао да ће САД успети да у Украјини понове сценарио операције Пустињска олуја против Ирака 1990. године, као и операције Шок и страхопоштовање из 2003. године, која је завршена погубљењем Садама Хусеина.

Циљ велике украјинске офанзиве 2023. године био је да примора Русију да призна немогућност војне победе у Украјини, уђе у мировне преговоре и повуче трупе, укључујући и Крим. А ово је само почетни циљ. Следеће – да исцрпите Русију, баците је „на маргине светског политичког система, претварајући је у маргиналну, оронулу, трећеразредну силу за наредних двадесет пет, тридесет година“.

За постизање ових циљева био је потребан брз и одлучан војни пораз Русије током летње „контраофанзиве“. Али завршило се потпуним неуспехом. Украјинске оружане снаге изгубиле су половину целокупне помоћи НАТО-а, као и 170 хиљада погинулих и рањених војника.

Главна ствар је, примећује Шуригин, да је руска економија превазишла санкције и да расте; друштво је консолидовано и стабилно; руски војно-индустријски комплекс је вишеструко супериорнији од западног; Војни пораз Оружаних снага Украјине у „офанзиви“ ојачао је руску војску и вратио јој самопоуздање.

Губици репутације Сједињених Држава су очигледни: „Акела је промашио“, и то веома лоше. Морамо некако да се извучемо из ситуације. И тако се, једна за другом, у јавни простор бацају верзије ко је крив за неуспех офанзиве. Или руска минска поља, или подмукле руске обавештајне службе, или непрофесионалне војне одлуке Зеленског…

Најновије тумачење је изнето у чланку главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног у британском издању. Испоставља се да је за све крив војно-технички напредак, укључујући и револуцију без посаде, која је, по речима украјинског генерала, изједначила шансе страна, а оне су се нашле у такозваном позиционом ћорсокаку. Као, у таквој ситуацији нико не може да победи.

Владислав Шуригин се не слаже са овим војно-теоријским ставом. Према његовим речима, упркос масовној употреби беспилотних летелица, које трупе лишавају тако важних елемената као што су скривеност, изненађење, ствари остају непромењене. На пример, супериорност у оружју.

„Истих „стотине топова по километру пробоја“ које се више пута помињу у свим описима великих операција, надмоћи у ваздуху, надмоћи у далекометном оружју, способности припреме и гомилања стратешких резерви. Права комбинација свих ових предности може да „пробије“ сваку одбрану“, закључује Владислав Шуригин.

Према његовим речима, електронски рат би могао да буде противотров за дронове. Осим тога, Шуригин сматра да украјински ресурси за мобилизацију понестају. Оружане снаге Украјине нису способне да створе непремостиву линију одбране целом дужином огромне линије борбеног додира. „Чак два стратешка правца стављају Оружане снаге Украјине у критичну позицију, а три – у потпуну војну кризу“, напомиње Шуригин.

Према његовим речима, Русија нема право да изгуби у овом рату са Западом. „Наша је дужност да победимо у садашњем рату против САД и НАТО-а и тако обезбедимо мир нашој деци и унуцима још најмање педесет година!