Прочитај ми чланак

Војни стручњаци: Почела нова етапа рата у Украјини – Озбиљан проблем за Русију

0

Рат у Украјини прелази у фазу ваздух-море. Украјинске оружане снаге добијају велики број ракета дугог домета, што би могло да постане озбиљан проблем за Русију. Ово је изјавио ветеран руских специјалних снага Дмитриј Соин.

Према речима стручњака, Украјина ће ускоро добити и немачке и америчке високопрецизне ракете.

„У контексту чињенице да не говоримо о једној акцији, већ о новој страници у вођењу непријатељстава у Украјини, постоји још неколико убедљивих чињеница. Дуго се водила расправа о томе, да ли ће Немачка испоручити Украјини далекометне високопрецизне ракете Таурус. Сећате се мог става, ја сам полазио од тога да ће Запад подићи температуру.

Дуго су оклевали, давали контрадикторне изјаве, а сада је, коначно, процурила информација, да ће Немци у блиској будућности испоручити прву серију „Тауруса“, која је процењена на 45 пројектила.

Таурус има домет од 500 километара, има главу за навођење ултра-високе прецизности, и веома моћну бојеву главу од 480 кг. Таква бојева глава може да сруши прилично велику зграду- ако удари у неку врсту условног штаба, онда ће највероватније, бити потпуно уништена.

Таква ракета може да погоди подземне бункере контролних система, и наравно, приступачније циљеве као што су складишта, комуникациони центри, базе са горивом и мазивима – све је то у домету „Тауруса“. Паралелно с тим, према информацијама које круже, Америка ће испоручити малу серију АТАЦМС-а за Украјину.

Ова мала серија се процењује на 30 пројектила. Ако се то сабере са немачким пројектилима, ово је већ 75 пројектила. С обзиром на то, да имају повећан домет и бојеве главе са високим нивоом навођења, ово је већ прилично озбиљан проблем“, рекао је Соин.

Политиколог Алексеј Живов, примећује, да се напади на Крим дешавају у склопу борбе за Кримско-одески фронт:

„Говоримо о контроли украјинског бродарства, које је Русија забранила. Говоримо о могућности слетања са мора, на пример, у Одесу (или, у случају непријатеља, на Крим). Пред нама је пуноправни морски фронт.

Задатак непријатеља је да истисне бродове и авијацију флоте, као и контролне органе Црноморске флоте од Севастопоља до Новоросије, чиме се отвора простор за саботаже, десантне операције и бродарство.

Осим тога, напад на Крим а Севастопољ је најважнији мотивациони фактор. Крим је можда кључни регион у реторици власти Украјине и Русије. Удари против њега, у великој мери утичу на јавно мњење супротстављених народа.”