Прочитај ми чланак

Војни експерт: Русија прелази у стратешку офанзиву

0

Стратешка ситуација на линији контакта се променила, коментарисао је дејства руских трупа Алексеј Подберезкин, директор Центра за војно-политичке студије МГИМО-а.

Стални представник Русије при УН, Василиј Небензја, рекао је да се украјинска офанзива започета у јуну може формално сматрати завршеном.

„Руске трупе су већ неколико дана прешле на активна борбена дејства дуж готово целе линије фронта. Тако се такозвана украјинска контраофанзива већ може формално сматрати завршеном“, рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

„Са стратешке одбране већ почињемо прелазити на стратешку офанзиву на неколико подручја. То није само гурање непријатеља назад на једном или два подручја, већ се дешава на стратешким правцима.

Говоримо не само о северу, не само о Авдејевки, где ситуација прети да окружи значајан део украјинских снага, и где је успостављен ватрени надзор над овом уском превлаком (која је под контролом украјинских снага), већ и о Херсонској и Николајевској области“, примећује војни експерт.

Према његовим речима, то је резултат постепене промене односа снага до које је дошло последњих месеци.

„Постоји сасвим одређено кретање напред, и то не десетинама метара, као раније, већ километрима… Ово кретање напред могло би да доведе до тога, да се украјински фронт једноставно уруши.

Однос снага последњих месеци се стално мења у корист Русије, а ове промене су сада нашле свој квалитативни израз у промени стратешке ситуације“, објашњава Подберезкин.