Прочитај ми чланак

Војни експерт: Не треба рачунати на отрежњење Запада …

0

Русија је почела премештање нуклеарног оружја у складиште у Белорусији, изјавио је шеф републике Александар Лукашенко.

Главни уредник часописа „Национална одбрана“, руски пуковник у пензији Игор Коротченко, прокоментарисао је тренутну ситуацију.

Како примећује војни аналитичар, размештање руског нуклеарног наоружања у Белорусији, на самим границама НАТО-а, тешко да ће натерати западни естаблишмент да размисли о свом понашању, и да одустане од агресивне политике према Русији. Међутим, то ће ипак повећати безбедност Русије и савезничке државе.

„Не треба рачунати на некакво отрежњење Запада. Распоређивање тактичког нуклеарног оружја на белоруској територији је елемент одговора на растућу природу претњи Белорусији, пре свега из Литваније и Пољске.

НАТО ствара инвазионе ударне снаге на пољску територију, јача своје снаге и пумпа пољске „мишиће“. С тим у вези, Москва на заһтев Минска распоређује нуклеарно оружје на територији Белорусије“, каже Коротченко .

Стручњак је такође подсетио, да ће носиоци руског нуклеарног наоружања у Белорусији, бити оперативно-тактички комплекс Искандер-М, који је већ пребачен савезничкој држави, као и ваздушне бомбе са слободним падом.

„Оружје ће бити под руском контролом, али ће функционисати принцип двоструког кључа. Односно, у случају агресије на нас, нуклеарне бојеве главе ће користити не само наша, већ и белоруска војска“, додао је Коротченко.