Прочитај ми чланак

Власти у Шпанији увеле ограничења коришћења воде: Забрањено прање кола, заливање..

0

Све ово што се дешава око нас и земљама света предвидели смо константним упозорењима. И док су мејнстрим медији тада означавали наше текстове као теорије завере, испоставило се да је све било тачно.

Најновије потврде наших ранијих писања долазе из Шпаније где је држава почела да приморава становнике и власнике предузећа да се прилагоде нечему што прети да постане нова нормалност а тиче се ограничавања у коришћењу воде.

Водом се становништво од сада снабдева по распореду и само за основне потребе.

Око 150 градова и насеља у Каталонији ограничило је употребу воде, затворило јавне чесме и забранило заливање вртова, пуњење базена и прање аутомобила. Каталонска водоводна компанија ограничила је потрошњу на 250 литара по особи дневно.

Власник једног ресторана каже да је уложио 10.000 евра да би имао воду у периодима рестрикција. Недостатак воде погађа и њега лично.

“Овде отварам у седам ујутру, али пре него што дођем не могу да се истуширам јер вода нестаје преко ноћи”, рекао је власник.

“У четири ујутру морам да имам резерву воде да бих могао да радим”, жали се и један пекар.

У периодима када је потрошња воде ограничена због суше, мештани имају на располагању бачве од 1.000 литара, али вода није за пиће, а не може да се користити ни за припрему хране.

“Сами се организујемо да сакупљамо воду, брзо оперете зубе и затворите славину, не пуштате да тече као пре”, рекла је једна Каталонка.

Море је постало главни извор водоснабдевања Барселоне. Постројења за десалинизацију месечно производе преко пет милијарди литара воде за становништво. Морска вода се може користити за прање и кување, али не и за пиће.

Суша погађа и град Барселону. Власти су већ најавиле да би у септембру потрошња могла бити смањена на 40 одсто.