Прочитај ми чланак

Власти Тексаса победили ЦЕНЗУРУ – “Мреже” немају право да цензуришу кориснике

0

Амерички жалбени суд отворио је пут Тексасу да почне са применом значајног закона против цензуре, пресудивши да Твитер, Фејсбук и други гиганти друштвених медија немају уставно право да цензуришу мишљења која сматрају непожељним.

Апелациони суд петог округа у Њу Орлеансу донео је у петак своју пресуду, обарајући, како је рекао, „чудну инверзију Првог амандмана“ трговинских група из Силицијумске долине, које су тврдиле да је Тексас прекршио закон, забрањујући компанијама друштвених медија да цензуришу непожељне ставове.

„Данас одбацујемо идеју да корпорације имају слободно право на Први амандман да цензуришу оно што људи говоре“, рекле су судије, напомињући да би платформа могла да добије доминантну позицију на тржишту тако што би се наплатила као отворена за све.

Тексас је тврдио да је Силицијумска долина отишла толико далеко да је заглушила савезне изабране званичнике – као што је председник Доналд Трамп.

Уместо да директно одговоре на такве забринутости, платформе су тврдиле да ће им закон забранити да цензуришу „пронацистички говор, терористичку пропаганду и порицање холокауста“. Апелациони суд је такве тврдње описао као „ хипотетику“ и рекао да закон Тексаса изричито дозвољава компанијама да цензуришу сваки говор који подстиче криминалне активности или упућује посебне претње.

Државни тужилац Тексаса Кен Пакстон назвао је пресуду у петак „великом победом устава и слободе говора“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!