Прочитај ми чланак

Влада лагала грађане?“Ако тако наставимо,на јесен ће бити као што је на Шри Ланци“

0

Аустријска нафтна компанија ОМВ је крајем јуна, у писму које је доспело сада у јавност, упозорила владу на опасност од несташице дизела.

Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) сматра да се деловањем владе угрожавају стратешке резерве горива.


СПО је реаговала на одлуку владе да пусти у оптицај даље количине дизела и бензина из стратешких рерзерви.

Одлучено је да се стави на располагање, са циљем осигурања безбедности снабдевања, још 100.000 тона дизела и 45.000 тона бензина из стратешких резерви.

СПО је објавила упозорење ОМВ, истичући да је компанија указала да ће доћи до озбиљних несташица ако влада не донесе одлуку о покривању потражње резервама.

„На основу актуелних планова, који укључују период до краја септембра, своје клијенте и пумпе ОМВ ћемо моћи у све мањем обиму да снабдевамо“, наводи се у писму.

Конкретно је ОМВ тражио пуштање у промет 100.000 тона дизела и 90.000 полуготових нафтних деривата.

Алојз Шрол, задужена за енергетска питања у СПО, каже да писмо доказује да је влада лагала грађане и парламент када је министарка енергетике Леоноре Гевеслер негирала да постоји опасност од несташица дизела.

Упитао је зашто влада тек сада реагује на упозорење ОМВ.

Протекле недеље је влада још негирала сва писања о опасности од несташица дизела, а канцелар Карл Нехамер је тврдио да ОМВ успева да компензује недостатке настале инцидентом у рафинерији Швехат, због које је померена за јесен обнова рада рафинерије.

Резерва нафтних деривата, која је обавезна на основу правила ЕУ, обухвата просечну 90-дневну потрошњу Аустрије.

У резервама се налазе не само сирова нафта, већ и дизел и бензин.

Након инцидента у рафинерији, током које је оштећено главно постројење за дестилизацију нафте, влада је пустила у промет 112.000 тона дизела и 56.000 тона бензина.

Тиме су резерве смањење за просечну потрошњу од шест дана.

Даљим пуштањем у промет горива из резерви, каже Кристоф Мацнетер из СПО, смањују се резерве на 77 дана.

„Ако тако наставимо, на јесен ћемо имати ситуацију као што је на Шри Ланци, земље која има резерве горива за свега два дана“, навео је он.