Прочитај ми чланак

Високе цене гаса приморавају европске компаније да пребаце производњу у САД

0

Америчка економија је највећи корисник енергетске кризе у Европи, јер високе цене гаса приморавају европске компаније да преместе своју производњу у Сједињене Америчке Државе, наводи се у чланку у The Wall Street Journal.

„Америчка економија је била међу онима који су највише профитирали од енергетске кризе у Европи“, пише у публикацији.

Суочене са високим ценама гаса, европске компаније које производе челик, ђубрива и друге производе постепено селе своје пословање у САД, где их привлаче стабилније цене енергије и подршка владе.

Док флуктуирајуће цене енергије и проблеми у ланцу снабдевања прете Европи са оним што „неки економисти упозоравају да би могла бити нова ера деиндустријализације“, америчка влада је одобрила низ мера за стимулисање индустријске производње, примећује WSJ.

Као резултат тога, руководиоци компанија кажу да се равнотежа све више нагиње у корист Сједињених Држава, посебно оних компанија које су укључене у реализацију пројеката за производњу хемикалија, батерија и других енергетски интензивних производа.

Свеин Торе Холсетер, извршни директор велике норвешке компаније за производњу ђубрива Yара Интернатионал, рекао је да би европским произвођачима могло бити тешко да остану конкурентни у односу на тренутне цене гаса и стимулативне мере које тренутно нуди америчка влада.

„Као резултат тога, неке индустрије ће неопозиво пренети своју производњу у друге земље“, рекао је он.

Ахмед Ел-Кхоши, извршни директор хемијске компаније ОЦИ НВ са седиштем у Амстердаму, рекао је: „Јасно је да производња треба да се пресели у Сједињене Државе. Тако је ОЦИ НВ у септембру већ најавио проширење своје фабрике амонијака у Тексасу.

Након што је Русија покренула специјалну операцију за ослобађање Донбаса , западне земље су јој увеле санкције.

То је гурнуло Европу у економску и енергетску кризу и довело до поскупљења горива и хране.

Према европским званичницима, индустријска производња држава чланица у јулу је пала за 2,3 одсто у односу на претходни месец. По мишљењу већине стручњака, економију региона чека рецесија почевши од последњих месеци ове године.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!