Вирус коси у Грчкој: Не помажу вакцине, заражен и председник

0

У Грчкој је регистрован нагли пораст броја тешких случајева оболевања од грипа и умирања од те болести.

По Националној организацији за јавно здравство (ЕХОД), од октобра до прошле недеље пријављено је 59 тешких случајева грипа, од којих је 50 лечено на одељењима интензивне неге.

Ilustracija: Depositphotos/Sopotniccy

Само прошле недеље 27 од 50 случајева примљено је на интензивну негу.

Указује се да се 42,4 одсто пацијената у одељењима интензивне неге разболело иако су били благовремено вакцинисани против грипа.

У Грчкој је укупно пријављено 13 смртних случајева од компликација те болести, од чега је седам било на одељењима интензивне неге.

Такође је повец́ан број посета лекарима пацијената са симптомима грипа: са око четири одсто од укупног броја почетком овог месеца, на шест одсто у другој недељи јануара.

Од укупно 205 клиничких узорака које су болнице послале надлежним лабораторијама прошле недеље, 39 одсто је било позитивно на вирусе грипа.

Вец́ина вируса грипа је била „типа А“, а преовлађују „подтипови А (Х1Н1)“ и „А (Х3Н2)“.

Министарство здравља је издало циркулар са упутствима о мерама предострожности за спречавање ширења грипа у школама, почев од тога да оболели ђаци и наставници не излазе из куц́е све док им не продје повишена температура, и бар још 24 сата пошто им више не буду били потребни антипиретици.

Школама је препоручен детаљан низ хигијенских мера.

Заражен и председник

Министарство здравља ће у школама поделити упутства о превентивним мерама да би се спречило ширење вируса у учионицама.

Истовремено, грчка агенција АНА је објавила да је председник Павлопулос примљен у болницу са симптомима вирусне инфекције.

Болнички извори наводе да ће он остати током ноћи у болници и да ће му том приликом бити обављен и редован годишњи преглед.

Из Председништва је претходно објављено да је Павлопулос отказао све за данас планиране састанке.