Прочитај ми чланак

ВИДЕО Потресни призори евакуације из Доњецка: Породице беже, сирене завијају

0

Руски медиј Раша Тудеј објавио је да је прва група избеглица из Донбаса стигал у Русију након наредбе за евакуацију коју су издале власти самопроглашених република Доњецка и Луганска.

Како пишу руски медији, у Ростовску области која се граничи са Украјином, већ је стигло 80 аутобуса са стотинаа избеглица, углавном жена и деце.

На друштвеним мрежама круже бројни снимци и фотографије евакуације становника. На њима се виде људи који се седе у аутобусима за евакуацију или се укрцавају у исте. На некима се види и како се жене и деца опраштају од осталих чланова породице.


Током јучерашњег дана руски медији су објавили снимке на којма се чује сирена за узбуну која означава и опасност и позива на евакуацију. Поједини снимци су забележени током ноћи и на њима се види како се читаве породице евакуишу носи. Иду у групама, носе ствари и журе да дођу до аутобуса.


На неким од снимака се види и колона аутомобила на пут која покушава да се пробије до руске границе.


Можда један од најпотреснијих снимака јесте онај из сиротишта у Доњецку на којем се види како велики број малишана стоји испред зграде сиротишта и чека евакуацију.


Један видео показује велики ред испред банкомата. Како је најављена евакуација, људи су пожурили да подигну новац пре него што напусте своје домове.


Раније у петка, власти два отцепљена региона су саопштиле да украјинска војска наводно планира „пробој“ на територију Донбаса. У светлу наводног напада, позвали су цивиле да се евакуишу у Русију.

Према подацима Доњецке Народне Републике, око 700.000 људи треба да буде евакуисано.