Прочитај ми чланак

Велики ударац за САД: Москва лансирала ирански сателит у Земљину орбиту…

0

Недавно је руска ракета лансирала ирански сателит у Земљину орбиту, са космодрома Бајконур у Казахстану. Иранци ће сада моћи да ажурирају листу непријатељских циљева на Блиском истоку, повезаних са САД и Израелом.

Аналитичари сматрају да је ово руски одговор Америци која је превише умешана у рат у Украјини. Са овим сателитом Иран добија моћ коју Америка никако није желела.

Руска Федерација је потписала уговор са Ираном за куповину 1.000 беспилотних летелица, након што је Техеран испоручио неколико јединица и симулатор, на којима су се обучавали руски официри. Успешно су користили прве узорке у Украјини.

Овај потез се сматра без преседана, за суперсилу која своје дронове купује од Ирана.

Русија није посветила много пажње развоју и производњи беспилотних летелица, иако је сада тешко замислити било коју војску без дронова. Москва се фокусирала на развој хиперсоничног оружја, где је постигла импресивну технолошку супериорност над Сједињеним Државама, по овом питању. При томе, главни интерес Руске Федерације и даље је усмерен на „ИЦБМ“ са нуклеарним бојевим главама.

Заузврат, Иран је, упркос 43 године ограничења од стране Американаца, створио ракете домета до 2.000 км, које су успешно коришћене у Ираку и Сирији. Али Техеран је истовремено интензивно развијао индустрију беспилотних летелица, и направио огроман напредак у овом правцу. Иран је већ користио дронове против милитаната на сиријском тлу, и дао је дронове својим савезницима на Блиском истоку.

Према добро обавештеним изворима у Ирану, куповина дронова од стране суперсиле попут Русије важан је показатељ квалитета и развоја иранске индустрије, која је успела да произведе најнапредније беспилотне летелице, „попут Шахида 129“, који могу да лете дуже од 24 сата. То је оно што је привукло Руску Федерацију, посебно за употребу у рату у Украјини.