Прочитај ми чланак

Велики штрајк у Британији: Више од 100.000 наставника обуставља рад

0

Штрајк ће утицати на између 23 и 26 хиљада школа

У Великој Британији данас се одржава велики штрајк наставника, а очекује се да ће више од 100.000 запослених у школама у Енглеској и Велсу обуставити рад.

Главни разлог су плате. Институт за фискалне студије процењује да су примања наставника између 2010. и 2022. године пала у просеку за 11 одсто. Синдикати, међутим, тврде да се ради о паду од 23 одсто.

Наставници траже да влада финансира повећање плата, уместо из постојећих школских буџета. Синдикати као главни проблем наводе инфлацију, а влада каже да је већ пристала да издвоји додатних две милијарде фунти за финансирање школа. Тако је секретарка за образовање Гилијен Киган обуставу наставе назвала „дубоко разочаравајућом“.

Штрајк који предводи Национални синдикат образовања ће утицати на између 23 и 26 хиљада школа, али запослени кажу да је то неопходно.

Лиса Вестерман, самохрана мајка двоје деце, ради у школи готово три деценије и наводи да је штрајк једини начин да се глас наставника чује.

„То је као са медицинским сестрама и болничарима, нико од нас не жели да штрајкује, губимо плату, али не можемо себи да приуштимо да то не урадимо“, рекла је она.

Поред професора, данас ће на улице изаћи и хиљаде других радника, државни службеници, машиновође и универзитетски предавачи.