Прочитај ми чланак

Велики Асадов план: Прво извести из игре Турску, па се обрачунати са Исламском државом

0

asad

Сиријска армија кренула је у офанзиву у шест провинција одједном – Идлиб, Хама, Хомс, Латакија, Алепо и Дамаск. Само недељу дана након почетка ваздушних удара руске авијације.

Негде је остварила мање, негде веће успехе. И, већ се отворило питање: шта ће се даље догађати? Где треба очекивати нове ударе снага Башара Асада?

На северу провинције Латакија наставља се битка за утврђени град Салма који је једна од стратешких тачака Исламске државе јер – док год је у њеним рукама – затвара пролаз према граници са Турском без чије подршке исламисти не би могли дуго да држе север Сирије.

Руски ратни извештачи који су током протекла два дана боравили на првим борбеним линијама сиријске армије јавили су да би она постигла много више кад би имале нове руске тенкове са заштитом од противтенковских пројектила.

У равницама Хаме, јединице Исламске државе утврђују своје положаје испред градова Хабит, Кафер-Зајта и Ел-Латамна преко којих воде путеви према знатно важнијим градовима – Хан-Шејхуну, Марет-Нуаману и Идлибу.

Сиријска армија је већ овладала планинским врхом Сукејк који доминира равницом и отвара могућност директне ракетне и артиљеријске ватре по „боку“ исламиста.

Јужно од града Хама, Исламска држава држи Ер-Растан, Тел-Бис и Ел-Ганто.

Поред Хомса, Асадове снаге засад само блокирају исламисте, али не покушавају да напредују.

Сиријска армија код Дамаска напредује, мада полако. Успела је да зароби командира 17-те бригаде Џејш-ал-Ислам Јасина Мустафу Рамазана.

Дамаск је највеће снаге сконцентрисао на фронтовима у провинцији Идлиб из које и бојовници и цивили у све већем броју одлазе у Турску.

Једнако озбиљне успехе сиријска армија има и око Алепа, где је већ заузела Абтину и блокирала Хан-Туран и југозападна предграђа Алепа. Ово је важно и зато што управо кроз та предграђа пролази аутомагистрала за Идлиб.

Руска авијација досад је изводила 25 до нешто више од 50 удара својих авиона и хеликоптера по позицијама Исламске државе.

Сви су изгледи да ће број удара наредних недеља бити знатно повећан, мада ће то изискивати коришћење бар још једног аеродрома.

У време другог чеченског рата, руска авијација је онолико ваздушних удара колико је у Сирији извела за две недеље (нешто мање од 600) изводила током једног, највише два дана. Руски авиони и хеликоптери су у Чеченији током 24 сата изводили по 150-200, а понекад и до 300 летова. Некада је тај број достизао и 400-500.

Сиријски војни стручњаци наглашавају да ће до повећања броја ваздушних удара доћи и због тога што су помоћ Асадовој армији стигле и неке јединице иранске армије. Наводно се ради о пет до 10.000 војника Корпуса чувара исламске револуције.

Исти извори наглашавају да ће Иранци помагати Асадовим снагама у ослобођању Алепа, највећег града у земљи.

Има индиција да би укупан број руских авиона и хеликоптера у Сирији убрзо могао бити подигнут до 100. То би омогућило извођење 250-300 борбених летова дневно.

Није случајно што сиријска регуларна армија истовремено изводи операције на северу провинција Латакија и Хама, на југу провинције Идлиб и око Алепа.

Сиријска армија – уз помоћ иранских војних саветника и официра – ће, чим заузме Салму, кренути из Хаме долином Ал-Габ и од градова Кафер-Зајта и Ел-Латамна. То ће им омогућити да снаге Исламске државе у том делу Сирије опколе и узму у „котао“ сличан дебаљцевском у Донбасу.

Одатле ће кренути даље на север – према стратешки важном граду Марет-ен-Нуаман.

Сиријскси војни експерти не крију да је намера Асадове армије да и јединице Исламске државе а и Џебхат-ан-Нусра потпуно одсече од границе са Турском.

Ово подразумева убацивање у борбу нових сиријских јединица и офанзивне акције из провинција Латакија и Хама, а такође из Алепа. Њихов задатак ће бити да „прођу“ поред границе са Турском, а у том случају би се снаге терористичких групација нашле у огромном „Идлибском котлу“.

Уколико овај план буде успешно реализован – са сиријске шаховске табле биће склоњена моћна фигура. Турска, заједно са Американцима и Британцима који преко ње помажу терористе.

Тада би дошао ред на прави обрачун са Исламском државом и Џебхат-ан-Нусра која је сиријска филијала Ал Каиде.

Извор: fakti.org