Прочитај ми чланак

ИСТРАЖИВАЊЕ Већина републиканаца верује да је Трамп прави председник Америке

0

Већина америчких републиканаца верује да је Доналд Трамп прави председник САД и да су резултати избора одржаних 2020. године укаљани незаконитим гласањем, показују истраживања.

Истраживање које су спровели Ројтерс и Ипсос открива да 53 одсто републиканаца верује да је Трамп остао легитимни председник, иако је изгубио изборе са укупном разликом од седам милиона гласова у корист Џоа Бајдена, пише „Хил“. Још већи проценат републиканаца, 61 одсто, убеђен је или верује да су избори покрадени.

© AP Photo /

Да су илегално гласање и лажирање гласања, како је тврдио Трамп, покварили председничке изборе, верује 56 одсто републиканаца.

​Истраживање, које је спроведено од 17. до 19. маја, подвлачи Трампов утицај на највећи део републиканског бирачког тела. Иако је изгубио изборе у новембру, Трамп је наставио са тврдњама да су резултати избора лажирани против њега, због чега су републиканци оспоравали њихову законитост.

Трамп је коментарисао ово истраживање, истичући да је оно знак континуирање подршке коју има у партијској бази и сугеришући да и он верује како је и даље законити председник.

„Ново истраживање Ипсоса и Ројтерса „Убеђења међу републиканцима“ показују да 53 одсто верује да је Доналд Трамп прави председник (увек сам знао да је Америка паметна. Избори 2020. су покварени 56 одсто, избори су покрадени 61 одсто“, саопштио је Трамп.
У истраживању је учествовало 2.007 одраслих Американаца, међу којима су била 754 републиканца, 909 демократа и 196 независних учесника.