Прочитај ми чланак

Већина бензинских пумпи у Мађарској остаће без горива следеће недеље

0

Мађарски гасни и нафтни гигант МОЛ моћи ће да испоручи тек четвртину потребног горива од 19. септембра, јавили су мађарски медији.

Према  Daily News Hungary, Szeretlekmagiarorszag.hu је добио писмо у којем МОЛ обавештава своје партнере да могу да испоруче само 25% уговорене количине горива. Наведени разлог мањка је „одржавање предвидљивости наруџби горива и снабдевања у Мађарској, објаснио је МОЛ. Саопштење нафтног и гасног гиганта тиче се и испоруке бензина и дизела“.

Слично другим европским земљама, мађарска влада је одлучила да задржи горње границе цена горива и основних животних намирница до краја ове године. Поводом могуће несташице горива, Гергели Гуљаш, шеф кабинета премијера, рекао је на јучерашњој владиној седници да би „можда било проблема на бензинским пумпама“. Међутим, они верују у одрживост својих одлука. Гуљаш је додао да људи могу да захвале МОЛ-у што влада може да одржи шему ограничења цена горива. Због тога ће цене бензина и дизела остати на 480 форинти по литру (1,19 евра/л) у Мађарској до 31. децембра. Наравно, компромис је што ускоро неће бити бензина и дизела.

МОЛ је данас саопштио да њихова рафинерија у Сажалобати поново ради пуним капацитетом јер је успешно завршила планиране радове на одржавању. Друга фаза одржавања почеће 9. октобра, додали су. Али то ће бити пројекат мањег обима који ће утицати само на погоне за производњу дизела. Након завршетка поступка, можда ће бити потребно неко време да се повећа производња дизела. Међутим, према писању мађарске штампе, „на срећу потражња опада у јесен и зиму, ублажавајући несташицу горива“.

Сумњамо да ће ове године потражња ускоро пасти. У ствари, с недостатком који се назире, припремите се за управо супротно.