Прочитај ми чланак

Вашингтон: Представнички дом укида обавезну вакцинацију за улазак странаца у САД

0

Представнички дом је 8. фебруара усвојио закон којим би се окончала обавезна вакцина коју САД тражи за стране путнике који улазе у земљу.

„ ПРЕДЛОГ [да се] укине захтев који је наметнуо директор Центра за контролу и превенцију болести за доказ о вакцинацији против KОВИД-19 за стране путнике “, пише на врху закона.

Закон би забранио савезним агенцијама да користе било каква средства додељена Конгресом за спровођење такве контроле.

Поред поништавања наредбе ЦДЦ-а из априла 2022. године, закон би забранио наметање било каквог сличног услова вакцинације за стране путнике који улазе у Сједињене Државе у будућности.

Предлог закона је усвојен са 227 гласова за и 201 гласањем против.

„ Живот се вратио у нормалу широм земље “, рекао је републички представник Ник Лангворти (РН.И.) у прилог предлогу закона. „Упркос томе што остатак света завршавава са KОВИД-ом, ова администрација истрајава у одржавању непотребног захтева за вакцинацијом за оне који улазе у Сједињене Државе.

Дан раније, предлог закона је лако прошао кроз одбор. Свих девет републиканаца у комитету гласало је за унапређење предлога закона. Демократе комитета, искључујући одсутног члана, гласале су против закона.

У прогласу од 25. октобра 2021., председник Џо Бајден је најавио забрану уласка у Сједињене Државе странцима који нису вакцинисани против вируса KОВИД-19 , забрану за коју је администрација рекла да је „мера јавног здравља заснована на науци“.

Бајден је посебно позвао на забрану невакцинисаних „покривених појединаца“ – недржављана који желе да привремено уђу у земљу – да им се дозволи улазак авионом.

У априлу 2022, CDC је објавио „Измењену наредбу за спровођење председничке прокламације о унапређењу безбедног наставка глобалног путовања током пандемије KОВИД-19“, којом је Бајденово правило на снагу.