Прочитај ми чланак

Вашингтон позвао Американце да одмах напусте Русију

0

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је након привођења новинара листа „Вол Стрит џурнал“ Евана Гершковича у Јекатеринбургу позвао америчке држављане који се и даље налазе у Русији да „хитно напусте“ ту земљу.

„За Стејт департмент је највећи приоритет безбедност америчких држављана у иностранству. Понављано наша снажна упозорења на опасност која прети држављанима САД на територији Русије. Амерички држављани који живе или путују у Русију треба одмах да напусте земљу, како налажу препоруке за путовања“, рекао је Блинекн.

Како је додао, Стејт департмент је у контакту са представницима „Вол стрит џурнала“ поводом привођења америчког репортера у Русији.

„Сваки пут када у иностранству буде ухапшен амерички држављанин, одмах тражимо конзуларни приступ и настојимо да пружимо сву неопходну подршку“, рекао је Блинкен.

Портпарол Беле куће Џон Кирби саопштио је да је амерички председник Џо Бајден обавештен о ситуацији са привођењем америчког новинара. Кирби је поновио апел Стејт департмента упућен америчким држављанима да одмах напусте Русију и да одустану од путовања у ту земљу.
Касније се огласила портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер која је саопштила да је америчка администрација веома забринута због хапшења Гершковича, да осуђује тај потез, те да сматра неприхватљивим „нападе руске владе на америчке држављане, новинаре и слободу штампе“. По њеним речима, „Стејт департмент је у директном контакту са руском владом по том питању“.

Она је такође позвала Американце да одмах напусте Русију.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је касније за Спутњик да је обезбеђен конзуларни приступ приведеном америчком новинару. Она није навела друге детаље.

Раније је руска Федерална служба безбедности саопштила да је привела у Јекатеринбургу дописника америчког листа „Волстрит џорнал“ Евана Гершковича због сумње да се бавио шпијунажом. Како се наводи, утврђено је да је Гершкович по налогу америчке стране прикупљао податке који представљају државну тајну о раду једног од предузећа војно-индустријског комплекса.

Он је приведен у Јекатеринбургу приликом покушаја да дође до тајних информација.