Прочитај ми чланак

„Вашингтон пост“: Високи украјински официр стоји иза напада на Северни ток

0

Роман Червински, пуковник у украјинским снагама за специјалне операције, био је кључни играч

Високи украјински војни официр са дубоко повезан са обавештајним службама земље одиграо је централну улогу у уништавању гасовода „Северни ток“ прошле године, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на неименоване званичнике у Украјини и Европи и људе упознате са детаљима тајне операције.

Лист наводи да је улога 48-годишњег пуковника најдиректнији доказ до сада који повезује украјинско војно и безбедносно руководство са саботажом гасовода због чега је отворен низ кривичних истрага.

Роман Червински, који је служио у украјинским снагама за специјалне операције, био је, наводно, „координатор операције Северни ток“, рекли су извори. Управљао је логистиком и подршком за тим од шест људи који је изнајмио једрилицу под лажним идентитетом и користио опрему за дубоко роњење како би поставили експлозивна пуњења на гасоводе.

Три експлозије су 26. септембра 2022. изазвале масивно цурење на гасоводима Северни ток 1 и 2, који воде од Русије до Немачке испод Балтичког мора. Напад је оставио нетакнутом само једну од четири гасне везе у мрежи како се приближавала зима.

Червински није деловао сам и није планирао операцију, тврде људи упознати са његовом улогом. Официр је, тврде извори, примао наређења од више високих украјинских званичника, који су на крају извештавали генерала Валерија Залужног, највишег украјинског војног официра са којим је тренутно украјински председник Владимир Зеленски у сукобу.

Червински је преко свог адвоката негирао било какву улогу у саботажи гасовода. „Све спекулације о мојој умешаности у напад на Северни ток шири руска пропаганда без икакве основе“, рекао је Червински у писаној изјави „Вашингтон посту“ и „Шпиглу“ који су спровели заједничку истрагу о његовој улози.

Портпароли украјинске владе нису одговорили на питања о умешаности.

Червински се тренутно налази у затвору у Кијеву под оптужбом да је злоупотребио овлашћења када је покушао да намами руског пилота да пребегне у Украјину у јулу 2022. Власти наводе да је Червински, који је ухапшен у априлу, деловао без дозволе и да је одао је координате украјинског аеродрома, што је довело до руског ракетног напада у којем је убијен један војник и рањено 17 других.

Умешаност Червинског у саботажу Северног тока је у супротности са јавним тврдњама Зеленског да његова земља није била умешана. „Ја сам председник и у складу с тим дајем наређења“, рекао је Зеленски у јуну одговарајући на извештај „Вашингтон поста“ да је америчка Централна обавештајна агенција сазнала за планове Украјине пре напада.