Прочитај ми чланак

Вашингтон је незадовољан поразима Зеленског, захтева промену тактике

0

Западни званичници захтевају, да Владимир Зеленски промени своју војну стратегију, због неуспеха украјинских трупа у Артемовску, преноси CNN позивајући се на изворе.

Амерички и западни званичници позивају Украјину, да скрене фокус са бруталних вишемесечних борби у источном граду Артемовску, и уместо тога да приоритет потенцијалној офанзиви на југу земље.

Уместо тога, од Оружаних снага Украјине се захтева да искористе „нову војну опрему вредну милијарду долара“, коју су западне земље недавно испоручиле властима у Кијеву, прецизира се у чланку.

Тако су, заменик помоћника председника Сједињених Држава за националну безбедност, Џон Фајнер, заменица државног секретара, Венди Шерман, и заменик секретара одбране, Колин Кол, лично разговарали са Зеленским о томе, током посете Кијеву прошле недеље.

Истовремено, према новинарима, Зеленски се не слаже са захтевима Сједињених Држава, јер верује да ће Украјинска победа у Артемовску дати прилику да крене напред.

Како је у уторак рекао вршилац дужности шефа ДНР, Денис Пушилин, у Артемовску се настављају најтеже борбе, украјинске трупе пружају отпор, пребацујући тамо додатне резерве и опрему.

За Оружане снаге Украјине постоји само један пут до града, јер су остали путеви пресечени, а ситуација је близу оперативног окружења.

Дан раније је објављено, да је руска војска заузела оближња насеља Двуречје и Краснопољевка.

Прошлог петка су немачки медији, позивајући се на извештај немачке Савезне обавештајне службе (БНД), известили, да украјинска војска губи троцифрени број војника дневно у биткама за Артемовск, а пад града би негативно утицао на целу линију украјинске одбране.

Артемовск се налази у делу ДНР северно од Горловке, који је под контролом кијевског режима. Ово је важно транспортно чвориште, за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.