Прочитај ми чланак

Вашингтон је дао зелено светло: Oво је крај Зеленског?

0

Вашингтон је дао зелено светло својим партнерима да „одбаце“ украјинског председника Владимира Зеленског јер је постао сметња, изјавио је белоруски лидер Александар Лукашенко на састанку владе у петак.

Лукашенко је као пример ове нове политике указао на текући спор између Пољске и Украјине око жита, напомињући да је Варшава била једна од најчвршћих присталица Зеленског, али да је сада оштро критична према свом партнеру.

Ова промена се догодила након што је Пољска, заједно са Мађарском и Словачком, једнострано забранила увоз украјинског жита, упркос томе што је ЕУ одлучила да укине свој блоковски ембарго. Заузврат, Кијев је поднео спорове против ове три земље Светској трговинској организацији.

„Мислите ли да Пољска данас без разлога врши притисак на јадну Украјину? Не, добили су зелено светло из иностранства: Морамо да одбацимо овог Зеленског, уморни смо од њега“, изјавио је Лукашенко.

Напоменуо је да САД имају предстојеће председничке изборе и наговестио да нико неће бринути о Зеленском у том тренутку.

Истовремено, амерички председник Џо Бајден нагласио је у петак да ће Вашингтон остати уз Зеленског током руско-украјинског сукоба и најавио да ће тенкови америчке производње Абрамс почети да стижу у Украјину следеће недеље.

У међувремену, Зеленски, који је у својој другој ратној посети Вашингтону, инсистирао је да се наставак борбе Кијева против Русије ослања на сталну америчку војну помоћ и наводно је изјавио да ће, ако не добије помоћ, „изгубити рат“.

До сада је Бајденова администрација потрошила 115 милијарди долара на војну и финансијску помоћ Кијеву, недавно је затражила додатних 24 милијарде долара за одобрење до краја месеца. Међутим, све већи број посланика, претежно из Републиканске партије, почео је да се противи финансирању владе Зеленског новцем америчких пореских обвезника.