Прочитај ми чланак

УЖИВО: Рација израелске војске у обавештајном штабу Хамаса на југу Појаса Газе

0

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 85. дан. Израелска војска шири копнену операцију на централни део Појаса Газе, због чега се ка југу евакуише 150.000 Палестинаца. Нападнути су положаји Хамаса у избегличким камповима.

Тешко је и на југу енклаве, гађан је град Кан Јунис, а десетине људи је погинуло у нападу на град Рафу. Уницеф упозорава да је број убијене палестинске деце без преседана. Делегација Хамаса у Каиру разматра египатски предлог примирја.

16:20

Израелска војска је саопштила да њихове снаге напредују у Кан Јунису, на југу Појаса Газе, где су у току рације на локацијама Хамаса, укључујући штаб обавештајног одељења тог покрета.

У саопштењу се наводи да је у комплексу откривен и командни центар који припада палестинском „Исламском џихаду“.

Према тврдњама израелске војске, на тим локацијама су пронађени веома вредни обавештајни материјали.

15:26

УН: Најмање 100.00 Палестинаца присиљено да оде у Рафу

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је најмање 100.000 Палестинаца, бежећи од борби, било присиљено да се измести у Рафу, најјужнији град у Појасу Газе.

15:20

Палестинско Министарство: Више од 21.600 Палестинаца убијено у Гази

Од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра у Појасу Газе убијена су 21.672 Палестинца, а укупан број рањених износи 56.165, саопштило је палестинско Министарство здравља.

У последња 24 часа у тој енклави убијено је 165, а повређено 250 особа.

У Гази такође постоји велики ризик по живот услед брзог ширења заразних болести због пренасељености у камповима, као и мањка медицинских залиха.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус изјавио је да је од средине октобра до средине децембра пријављено око 180.000 случајева инфекција горњих дисајних путева и више од 136.000 случајева дијареје, од којих је половина забележена код деце млађе од пет година.

Он је истакао да су забележени и случајеви шуге, варичела, кожних осипа, жутице и менингитиса.

13:25

У протекла 24 сата у израелским нападима у централној Гази убијено је око 100 Палестинаца, а 158 је рањено, саопштио је палестински здравствени званичник.

12:08

Израелска војска саопштила је да су снаге њеног ратног ваздухопловства и морнарице напале кључну инфраструктуру оперативаца Хамаса широм енклаве, као и да је у нападима убијено десетине бораца тог покрета.

Како се наводи, израелске снаге су уништиле две зграде које наводно користи Хамас у Беит Лахији у северној Гази и заплениле велике количине војне опреме, укључујући бомбе, оружје и комуникациону опрему.

10:41

09:33 

Настављени израелски напади широм Појаса Газе

Ваздушни, копнени и поморски напади израелске војске настављају се широм појаса Газе, преноси палестинска агенција Wафа. Како се наводи, неколико особа је рањено у израелском бомбардовању куће у кампу Нусеират у централном Појасу Газе.

У јужном делу израелске одбрамбене снаге извеле су тешко артиљеријско гранатирање, док су израелски бродови испалили гранате на средишњи и јужни део Појаса Газе. Агенција наводи да је ИДФ испалио неколико тенковских граната на камп Џабалија на северу Појаса Газе, док су ратни авиони извели низ напада на јужни град Кан Јунис.

08:58 

Стејт департмент поново заобишао Конгрес и одобрио хитну продају оружја Израелу

Амерички Стејт департмент је, други пут овог месеца, заобишао Конгрес како би одобрио хитну продају оружја Израелу. Амерички државни секретар Антони Блинкен обавестио је Конгрес да је донео другу хитну одлуку, која покрива продају опреме од 147,5 милиона долара Израелу, укључујући осигураче и пуњења потребна за оспособљавање граната од 155 мм које Израел већ има, саопштио је Стејт департмент.

„С обзиром на хитност одбрамбених потреба Израела, секретар је обавестио Конгрес да је искористио своја делегирана овлашћења да утврди постојање ванредне ситуације, због чега је потребно тренутно одобрење трансфера“, наведено је у саопштењу.

07:24 

Најмање 21.507 људи је убијено у Гази од избијања рата са Израелом пре скоро 12 недеља, према подацима министарства здравља те територије.