Прочитај ми чланак

(УЖИВО) „Најболнија“ подручја за украјинску војску су Бахмут и Соледар

0

Специјална војна операција у Украјини траје 284 дана. Руске снаге настављају офанзицу у правцу Авдејевке у ДНР. Артјомовск и Соледар за украјинске снаге тренутно најтежи део фронта, наводи Владимир Зеленски. Кијев планирао да спречи транзит амонијака из Русије у Одесу.

17:11

Ваздушна опасност проглашена је у деловима Запоришке, Сумске, Полтавске, Дњепропетровске, Харковске и Кијевске области.

17:06

Краснодар: Литија подршке руској војсци

На празник Ваведења Пресвете Богородице централним улицама Краснодара одржана је литија са циљем духовне подршке и молитвене помоћи руској војсци која се бори у специјалној војној операцији у Украјини.

16:31

Лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров саопштио је да се настављају „чишћења“ на ослобођеним територијама Запорошке области.

„Планиране операције чишћења се настављају на ослобођеним територијама Запорошке области. Овога пута су борци Ахмат-Тврђава и Ахмат-Грозни деловали максимално ефикасно у селу Каменка-Дњепровска. Треба истаћи да момци делују изузетно пажљиво и брзо. Овакав приступ омогућава минимизирање штете на цивилној инфраструктури и избегавање жртава међу људством“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

14:28

Украјинска војска испалила је шест ракета из вишецевног ракетног система „Град“ на централни, Ворошиловски рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

14:12 

Украјинска војска гранатирала је Доњецк, Макејевку и Зајцево, испаливши укупно 17 пројектила калибра 122 и 155 милиметара, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

13:16 

Руска војска: Изнад ДНР оборен украјински Су-25, успешна офанзива код Артјомовска

11:10 

Украјинска војска је испалила шест ракета из система „Град“ на Кујбишевски и Кијевски рејон Доњецка, најмање шест особа је рањено, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

10:30 

У руским трупама повећан је ниво сарадње, што обезбеђује напредовање, рекао је за Спутњик обавештајац специјалних снага Западног војног округа у селу Новоселовско у ЛНР.

Према његовим речима, компетентна тактика и интеракција између свих јединица које се налазе у том округу дају максималан резултат.

„Преломни тренутак је, вероватно, наступио пре две и по недеље, конкретно у овом насељу, када су јединице престале да раде свака у свом правцу. То јест, као што знате, пешадија извршава своје задатке, извиђање своје задатке, тенкисти извршавају своје. Када смо овде започели заједничку ствар и радимо за исти циљ, тек тада је почело напредовање“, рекао је саговорник агенције.

Он је приметио да сада сви сарађују једни са другима, комуницирају једни са другима и покривају једни друге – и тако различите трупе делују као једно цело. „Захваљујући овоме можемо да се крећемо напред“, закључио је специјалац.

10:16 

Ваздушна опасност објављена у источним деловима Украјине

Ваздушна опасност проглашена је у Полтавској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке области који је под контролом Кијева, сведоче подаци онлајн мапе ваздушне опасности Министарства за дигитализацију Украјине.

09:36 

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да су у Херсонској области ухапшени диверзанти који су планирали да изазову експлозије на ослобођеним територијама.

„Чишћење насеља у Херсонској области од украјинских злочиначких елемената тече у пуној мери… Ухапшени су диверзанти који су планирали субверзивне акције на ослобођеним територијама.
Команда наших специјалних одреда је од њих добила драгоцене информације, које планира да ускоро искористи против украјинских националиста“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.
Он је додао да је диверзантима одузето на десетине јединица наоружања, укључујући бацаче граната и експлозивне направе.

09:26 

Украјинске снаге су у недељу ујутру гранатирале Доњецк и Новолуганско, један цивил је рањен, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

08:29 

Главни разлог што Финска тежи да уђе у НАТО је наводна руска нуклеарна претња након почетка специјалне војне операције у Украјини, изјавио је фински министар спољних послова Пека Хависто у интервјуу за новинску агенцију Кјодо.

Према његовим речима, са почетком специјалне војне операције у Украјини променила се „реална безбедносна ситуација у Европи“.

С обзиром на то, Финска је морала да размисли о томе „како да реагује“ и „где да добије подршку“ у случају опасности од употребе нуклеарног и хемијског оружја, што је и постало основни фактор за одлуку о чланству у НАТО-у, објаснио је министар.

08:28 

Шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да је први брод с 25.000 тона жита из програма Grain from Ukraine („Жито из Украјине“ „) стигао у Етиопију, преносе украјински медији.

08:26 

Украјинска војска је током протеклог дана изгубила до 65 људи, један тенк и три оклопна транспортера, саопштила је Народна милиција Луганске Народне Републике.

Народна милиција Доњецке Народне Републике је саопштила да су украјинске снаге током протеклог дана изгубиле 60 људи, два самоходна артиљеријска уређаја, вишецевни ракетни бацач, девет јединица оклопне и аутомобилске технике.

08:05 

У Кијеву, Одеској и Дњепропетровској области Украјине настављају се ванредна искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија ДТЕК.

07:45 

Војно-дипломатски извор: Кијев припремао провокацију прекида транзита амонијака

Кијевски режим припрема провокацију да би осујетио иницијативу Уједињених нација да се обнови транзит амонијака гасоводом Тољати – Одеса, рекао је за Спутњик војно-дипломатски извор.

„Према информацијама потврђеним из неколико канала, кијевски режим припрема провокацију која би имала велики одјек, а усмерена је на прекид иницијативе УН да се обнови транзит амонијака цевоводом Тољати (Русија) – Одеса (Украјина)“, навео је извор.

Према његовим речима, планирано је да се за експлозије на територији Одеске луке, на местима где се налазе резервоари с амонијаком, оптуже руске снаге и да се оне прогласе последицом руског ракетног напада.

„Провокација је планирана и реализује се под контролом представника специјалних служби Велике Британије који се налазе у Одеси. У реализацији ове провокације ангажовани су, такође, радници канадске компаније ‘GardaWorld’, који су, према споразуму с администрацијом морских лука Украјине, задужени за заштиту лучке инфраструктуре у Одеској области“, навео је извор.

07:13 

Украјинске снаге су током протеклог дана 31 пут гранатирале Доњецку Народну Републилку, испаливши 143 јединице муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

07:11 

Украјинске снаге испалиле су на Алчевск у Луганској Народној Републици четири ракете из вишецевних ракетних система ХИМАРС, саопштило је Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.